Pınar Selek
Mahkeme Süreci


29 Mart 2023
Yirmi beş yıldır Pınar Selek’e, ailesine ve adaletin yerini bulmasını bekleyen bizlere, hepimize bir kâbus yaşatılıyor. Artık hukuk hatası, hukuk ayıbı olmaktan çıkıp hukuk cinayetine dönüşmüş bu dava yirminci yılına girdi.
devamı...

Avukat Ayhan Erdoğan Pınar Selek davasındaki büyük hukuksuzlukları delilleriyle anlatıyor.
devamı...

29/03/2018
Yaklaşık yirmi yıldır Pınar Selek’e, ailesine ve adaletin yerini bulmasını bekleyen bizlere, hepimize bir kâbus yaşatılıyor. Artık hukuk hatası, hukuk ayıbı olmaktan çıkıp hukuk cinayetine dönüşmüş bu dava yirminci yılına girdi.
devamı...

09.07.1998'den günümüze Mısır Çarşısı davası kronolojisi
devamı...

Akın Atalay - T24 - 20 Ocak2012
Bundan yaklaşık 14,5 yıl önce 9 Temmuz 1998 günü İstanbul’da, tarihi Mısır Çarşısı’nın girişindeki bir yiyecek büfesinde patlama oldu. Patlamanın sonucunda 7 kişi hayatını kaybetti 100’ü aşkın kişi yaralandı. Böyle bir patlama nedeniyle ilk akla gelen, bunun bir terör saldırısı olduğu ve büfeye konulan bir bombadan kaynaklandığıydı. İstanbul polisi ve adli makamlar derhal olayla ilgili soruşturma başlattılar. Önce, patlamanın meydana geldiği yer ve çevresinde keşif yapıldı, deliller ve veriler toplandı. Olay yerine gelip araştırma ve inceleme yapan bomba uzmanı polis yetkilileri, patlamanın meydana geldiği gün ve izleyen 10 gün içinde, “olay yeri inceleme tutanağı”, “kriminal ekspertiz raporu”, “olay yeri inceleme raporu” adında toplam 6 tane tutanak ve rapor düzenledi. Bu tutanak ve raporlarda tespit edilen ortak nokta şu şekilde belirtiliyordu: “bomba bulgusuna rastlanmamıştır”, “bombaya ait olabilecek herhangi bir parça, madde veya malzemeye rastlanmamıştır”. Nitekim, bu ekibin başında bulunan bomba uzmanı bir başkomiser, duruşma aşamasında da tanık olarak dinlenilmiş ve patlamanın bombadan kaynaklandığına dair hiçbir ize rastlamadıklarını, tüpgaz kaçağı tabana yayıldığı için böyle bir patlama meydana gelmiş olabileceğini beyan etmiştir.
devamı...

Pınar Selek'in avukatları, Pınar Selek hakkında verilen beraat kararını 22 Kasım 2012 günlü duruşmada geri alan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki hakimler hakkında reddi hakim talebinde bulundular.
devamı...

Çetin Aşçıoğlu - Cumhuriyet Bilim Teknik - 04/03/2011
Demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, uzlaşma kültürünü özümsemiş bir ülkede, yasama organının çıkardığı yasalar eliştirilse bile, toplumda ve siyasal ortamda derin ayrışmalara, bölünmelere, en önemlisi bir rejim bunalımına neden olmaları, çok ayrıksı beklenmeyen bir durumdur.
devamı...
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun (YCGK) Pınar Selek hakkında ağırlaştıılmış müebbet hapis cezası istediği kararı, Pınar Selek'in avukatları tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) maddeleri çerçevesinde irdelendi ve eleştirildi. Eleştirinin bir özetini yayınlıyoruz. devamı...
Bombayla ilgili poliste kabul ifadesi alınan kişinin beraatini kabul ederek temyiz talebinde bulunmayan savcı, bu konuda ifadesi bile olmayan Pınar Selek için verilen beraat kararı aleyhine temyiz yoluna başvurdu. Ve Abdülmecit Öztürk’ün kendisi için geçerli sayılmayan polis ifadesi, Pınar Selek için müebbet hapis istenmesine gerekçe oluşturdu. devamı...

Istanbul
I present to you this text called ‘defense’ in the legal jargon, not in order to defend myself against the various allegations, but rather to explain how I have stood up for my dignity, my self, my pursuit of freedom and my relationship with life against the siege that I have been facing for a very long time. Yes, it is true that ever since the Spice Bazaar conspiracy[1] has enclosed my life, I have been in a defensive position. Now, I will briefly try to explain what it is that I have been defending and how.
devamı...

İstanbul
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’i 11 yıldır tanıyorsunuz. 1995’den bu yana her türlü ‘düşünce suçu’na katıldık, ama hiçbir zaman ‘şiddet’e arka çıkmadık. http://www.antenna-tr.org/Sites.aspx?SiteID=29&mod=article&cID=134&ID=2260
devamı...
Pinar Selek
Hukuki dilde adı “savunma” olan bu metni çeşitli suçlamalara karşı kendimi savunmak için değil, uzun süredir yaşadığım kuşatılmaya karşı onurumu, kişiliğimi, hayatla kurduğum ilişkiyi ve özgürlük arayışımı nasıl savunduğumu anlatmak için size sunuyorum. Evet, Mısır Çarşısı komplosu beni kuşattığından beri ben bir savunma halindeyim. Şimdi size kısaca neyi nasıl savunduğumu anlatmaya çalışacağım.
devamı...

Pinar Selek
Je vous présente ce texte appelé « défense » dans le jargon juridique, non pas dans le but de me défendre contre les diverses allégations à mon encontre mais plutôt pour expliquer comment je me suis battue pour ma dignité, ma personne, ma quête de la liberté et mon lien à la vie, contre la cabale que je subis depuis extrêmement longtemps. 17 Mai 2006
devamı...
Polis Olay yeri inceleme tutanakları (09/10/11/13.07.1998) : Olay yerinde yapılan araştırma ve fiziki inceleme unsuruna veya neticesinde Bomba patlayıcı maddeye veya bomba yapımında kullanılan maddelerle ilgili HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLANILMAMIŞTIR.
Kriminal Polis Lab. Müd. Ekspertiz Raporu (14.07.1998): Olay yerinde patlama neticesinde ölenlerin vücudundan çıkarılan parçalar ve diğer inceleme konuları üzerinde (bomba ise patlama sonrası olması gereken) BOMBA İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLANILMAMIŞTIR.
devamı...

9 Temmuz 1998’de Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamadan sonra hazırlanan polis ve savcılık raporları şöyleydi:
11 Temmuz 1998 Polis uzman inceleme raporu: Bomba bulgusu yok. 13 Temmuz 1998 Polis olay yeri ikinci raporu: Bomba bulgusu yok.
14 Temmuz 1998 Kriminal Laboratuar Raporu: Bomba bulgusu yok.
20 Temmuz 1998 Polis olay yeri inceleme sonuç raporu: Bombaya ait olabilecek herhangi bir parça, madde ve malzemeye rastlanılmamıştır.
Dava kapsamında, patlamanın nedenini araştıran çok sayıda inceleme ve bilirkişi raporu da hazırlandı: 5 Temmuz 1999 Olay yeri incelemeden Bomba uzmanı Başkomserin Mahkemedeki ifadesi: Bomba patlaması olsaydı, mutlaka patladığı yerde en azından 50 cm.lik çukur açardı. Olay yeri incelememizde böyle bir çukur tespit edilemedi.
devamı...
Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), Pınar Selek'in beraatini isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itirazını dikkate almarak, Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998’de meydana gelen patlama konusunda tartışma yaratacak bir karara imza attı. devamı...
Cumhuriyet Gazetesi Mısır Çarşısı girişindeki bir büfede 1998 yılında meydana gelen patlama nedeniyle açılan ve 11 yıldır süren davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. Sosyolog-yazar Pınar Selek’in de yargılandığı davada, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yaptırılan birçok inceleme ve araştırma raporlarında, patlamanın bombadan mı yoksa tüp gazdan mı kaynaklandığı açıklığa kavuşturulamamıştı. Yargılama sırasında, kolluk kuvvetlerinin dosyaya doğrudan müdahale ederek patlamanın bombadan kaynaklandığı şeklinde raporlar tanzim ettirildiği yönündeki şikâyetler gündeme gelmişti. Savcılıkça, patlamanın bombadan kaynaklandığı, bu patlamadan Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk’ün sorumlu olduğu belirtilerek haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istenilmişti. devamı...
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process