Pınar Selek
Dünyada ve Türkiye'de Şeffaflık
29.5.2014

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim'i, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Şeffaflık Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Dünyada ve Türkiye'de Şeffaklık başlıklı buluşma 24-25 Mayıs tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Santal Kampüsü'nde yapıldı. Bu yıl 9.cusu yapılan Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması, bu alanda çalışan Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme, Freedom House, Uluslararası PEN, Article 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Gazetecileri Koruma Komitesi vs. Gibi kurumların sürekli katılımıyla sürdürülen bir çalışma.


Şeffaflık ve İfade Özgürlüğü, Kamuda Şeffaflık, Medya ve Sosyal Medya'nın Rolü, Soma ve Türkiye'de Şeffaflık başlıklarında panellerin, Türkiye Dışarıdan Ne Kadar Şeffaf Görünüyor? Dünyanın Özgürlük Haritası başlıklarında söyleşilerin yapıldığı buluşmada Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlalleri örneklerinin yanyana getirilerek tanıkların dinlendiği bir bölüm de gerçekleştirildi. Hrant Dink davası ile ilgili Hayko Bağdat, TBMM oturumunu internetten yayınlayan Melda Onur, Pınar Selek davası ile ilgili Suzan Karaibrahimoğlu ve farklı konulardaki ihlallere maruz kalanlara ilişkin tanıklar dinlendi. Suzan Karaibrahimoğlu Pınar Selek davasında gelinen noktayı özetlediği tanıklığında, Pınar Selek'in Kürt hareketine dair çalışma yürüten bir sosyolog olduğu için bu suçlamaya maruz kaldığını, 16 yıldır hayatını karartma çalışmalarının sürdüğünü, 11 haziranda Yargıtay Ceza Kurulunun beraat kararı vermesini beklediklerin belirtti.


Buluşma, İnternet üzerinden erişilebilen, Düşünce Suçları (!?) müzesi'nin Prof. Noam Chomsky'nin açılışını yapmasıyla sona erdi.

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process