Pınar Selek
Pınar Selek’in nihai beraatini geri istiyoruz!
25.4.2014

Pınar Selek’in nihai beraatini geri istiyoruz!

Sosyolog-yazar Pınar Selek’e yönelik on altı yıllık Mısır Çarşısı komplosu ve hukuk cinayeti 30 Nisan Çarşamba günü saat 09:00’da Ankara’da Yargıtay 9. Daire’de görülecek temyiz duruşması ile çok önemli bir eşiğe geliyor. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı kamuoyunda yıllardır çok yakından ve ibretle izlenen süreçte,  önceki duruşmalarda olduğu üzere, temyiz davası için de aralarında çok sayıda gazeteci, bilim insanı, sivil toplum temsilcisi ve politikacının da olduğu yaklaşık 40 kişilik bir heyet Ankara’ya geliyor. Yargıtay’da kamuya açık bir duruşma olması hasebiyle de dikkat çeken dava için gelecek heyette Alman, Belçikalı ve İtalyan gazeteci ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin yanı sıra  Pınar Selek’in bir süredir akademik çalışmalarını yürüttüğü Fransa’dan gelen katılımcılar ağırlıkta.

Hukuk skandallarının birbirini kovaladığı yıllar boyunca uluslararası nitelik kazanan dava çerçevesinde Pınar Selek Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından adalet mücadelesinde desteklenirken, davaya da Türkiye raporlarında sıklıkla atıfta bulunuldu. Son olarak geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori, Selek’in avukatlarına bir destek mektubu göndererek “Selek davasını yakından takip etmeye devam edeceğimiz konusunda tekrar temin etmek ve bu vesileyle adil yargılama hakkına saygı duymanın önemini de yinelemek isterim” dedi. Bu duruşmaya da Avrupa Komisyonu özel temsilci ile katılıyor.

Pınar Selek’in Mart ayında yaptığı tez savunması ardından siyaset bilimi alanında doktor unvanını aldığı ve araştırmacı olarak çalıştığı Strasbourg Üniversitesi defalarca Selek’i akademik koruma aldığını ifade etmiş ve Selek’in geçen seneki duruşmalarına başkanlık düzeyinde katılmıştı. 30 Nisan’da da Strasbourg Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve felsefe profesörü Edouard Mehl, kimya profesörü Jean-Pierre Djukic ve iki öğrenci örgütü başkanı tarafından temsil edilecek.

Daha önceki duruşmalarda da hazır bulunan ve Pinar Selek’i onur konuğu olarak kabul eden Strasbourg belediyesi de belediye başkan yardımcısı Mine Günbay tarafından temsil edilecek. Ayrıca Fransız Kominist partisi Colette Mô, Fransız Sol Bloğu ise Lise Mailard tarafından temsil ediliyor. Yeşiller partisi adına da belediye meclis üyesi Abdelkarim Ramdanil hazır bulunacak.

Fransız heyetinin içinde Oristelle Bonis gibi yayıncı, Carine Lorenzori ve Pascale Pascal gibi gazetecilerin yanında, Fransız Barosu ve tarihinde ilk kez spesifik bir davaya ilişkin bu konuda rapor yayımlayarak  “Pınar Selek insan haklarını korumaya yönelik çalışmaları nedeniyle 16 yıldır adli yargılama hakkının defalarca ihlal edildiği hukuki tacizle karşı karşıyadır” diyen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) gözlemcisi de yer alıyor.

Türkiye’den de yazarlar, sosyologlar, araştırmacı ve gazetecilerin yakından izlediği dava feminist hareket ve LGBT hareketinden aktivistler ile sendika ve meslek örgütü temsilcilerini de biraraya getiriyor.

Hatırlanacağı üzere, 90ların o tekinsiz iç savaş döneminde neden bir türlü barışılamadığı sorusuyla çıktığı yolda gözaltına alınan, Kürt hareketine ilişkin bilimsel araştırması yok edilip ağır işkencelerle maruz bırakılan Pınar Selek hakkında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2006, 2008 ve 2011 yıllarında üç kere hakkında beraat kararı verilmişti. Son olarak mahkeme kendi nihai beraat kararını, yasaları çiğnemek pahasına yok sayarak 24 Ocak 2013 tarihli duruşmada başkanının muhalefet şerhine rağmen, oy çokluğuyla Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Böylelikle sayısız bilirkişi raporu ile tüpgaz kaçağından olduğu belgelenmiş patlamayla ilgili ceza alan tek sanık, kendisine gözaltında patlamayla ilgili soru dahi sorulmayan Pınar Selek oldu!

Tam on altı yıldır işkence altında alınan ve mahkemede reddedilen ifadeler, sahte evraklar ve her türlü hukuk dışı müdahale ile taçlanan bu hukuk cinayetinde son perde Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve Fransa’dan iadesi talebinin basına servis şekli de kişilik katli operasyonuna delaletti. İnterpol söz konusu talebi reddederek talep dosyasının imha edilmesine karar verince bir oyun daha ifşa olmuş oldu.

Bir barış aktivistinden katliam sanığı yaratmaya çalışılan bu davayı, nice kirli oyunla dolu bu kritik dönemde hukukun ayaklar altına alındığı bütün siyasi davaların da ortak simgesi olarak görüyoruz. Mücadelemiz bir insan için değil, sistemin dışladığı ve bedel ödettiği herkesin hakkı için mücadele veren Pınar Selek’in şahsında hedef gösterilen bütün hayat değerlerimiz için.

On altı yıl sonra gelen adalet, adalet değil; olsa olsa hayat hakkı ihlalinin fena halde gecikmiş telafisidir. Herkesi bu haklı mücadeleye güç katmak ve nihai beraati talep etmek üzere 30 Nisan Çarşamba 08:30’da Güven Park’taki basın açıklamasına ve ardından 09:00’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeki duruşmaya çağırıyoruz.

                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Hala Tanığız Platformu

 

Çağrı Videomuz:

 

 

 

Pınar Selek Temyiz Duruşması 30 Nisan'da from Hala Tanığız Platformu on Vimeo.

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process