Pınar Selek
Pınar Selek: Ülkeme dönmek istiyorum
20.1.2014


Pınar Selek, "En çok İstanbul ve denizi özledim. Artık ülkeme dönmek istiyorum, buraya alışamadım, alışamayacağım, bu yıl İstanbul'a dönmeyi istiyorum" diye konuştu.

'Pınar Selek Dayanışma Platformu' Derneği, Strasbourg Belediyesi, Strasbourg Üniversitesi ve sivil toplum derneklerin ortak organize ettikleri 'Pınar Selek basın toplantısı, Esplanade semtindeki kültür salonunda yapıldı. 1 saat süren basın toplantısına belediye ve parti temsilcileri, sendikalar, üniversite öğretim üyeleri katılırken, toplantıyı çok sayıda Fransız basını izledi. 

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın toplantısını Strasbourg Üniversitesi Türkoloji öğretim üyesi Prof.Dr. Samim Akgönül yönetti. Basın toplantısının hedefinde Türkiye'nin kırmızı bültenle araması istenen Pınar Selek'in mahkumiyet kararın aklanması davanın nihai beraatla bitmesi istendi. Toplantıda konuşmacıların çoğu Cumhurbaşkanı François Hollande'ye yazılan mektuplarda Türkiye'de hukuk ihlalinin devam etmesi, hukukta yaşanan skandallar, beraat kararı verilen 16 yıldan bu yana süren Pınar Selek davasının işkenceye dönmesine artık bir son verilmesi istendi. 

Sosyalist Parti Milletvekili Philippe Bies, "Pınar Selek, Fransa Cumhuriyetin en etkili koruması altındadır" dedi. Strasbourg Belediye encümeni Mine Günbay, Belediye başkanı Roland Ries'in "Pınar Selek artık Strasbourg'un hemşerisidir. Pınar Selek'e desteğimiz devam edecektir" mesajını okudu.

Strasbourg Üniversitesi Başkanı Alain Beretz, Cumhurbaşkanı François Hollande'ye mektup yazdığını, Türkiye'de yaşanan hukuksuzluğa karşı diğer üniversitelerle beraber Pınar Selek dayanışmasın devam edeceğini söyledi.

Mine Günbay, "Pınar Selek feminist ve sosyolog olarak önemli şahsiyetiyle bilimsel çalışmalarına devam etmeli, hürriyetine kavuşmalı" dedi. Pınar Selek Dayanışma Derneği Platformu üyeleri konuşmalarında, 1 yıl önce 40 kişilik grupla İstanbul'da adliyede verilen mahkumiyet kararını izlediklerini anlatırken sosyolog, yazar Pınar Selek için mücadeleye devam edeceklerini, Cumhurbaşkanı François Hollande'ye mektup yazarak Pınar Selek davasın hatırlatılması ve Türkiye'de yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekmesini istediklerini bildirdi.

AVUKAT: ARTIK MAĞDURİYETLER YAŞANMASIN

Basın toplantısına katılan Pınar Selek'in kardeşi avukat Seyda Selek, şöyle dedi; "Dava, 16 yıldır devam ediyor. Ben küçüktüm ablamı ziyaret ettiğimde 'Bir gün seni ben savunacağım' dedim. Dava 16 yıldır devam ediyor. Avukat oldum ve ablamı savunuyorum. Dosya Yargıtay'da, halen duruşma günü verilmesini bekliyoruz. Türkiye'de hukuk sistemi çürüse de, devlet tarafından itiraf edilse bile sabırla Pınar Selek'in avukatı olarak hukuk mücadelemiz devam edecek. Davayla ilgili bir dosya zaten AİHM verildi. 16 yıldır devam eden davada hiçbir şey bitmedi. Çoğumuz isyan etsek de tüm gücümüzle hukuka dayanarak herkes tarafından iyi bilinen skandalları tekrar gün ışığına çıkaracağız. Pınar Selek davası Türkiye'de hukukun nasıl ihlal edildiğini gösteren örnek davalardan biridir. Skandalları anlatmak günler alır burada bunu konuşmayacağım. Bu davada ortada bir suç yok, tanık yok, sadece ihlaller var. Dava açılması için ortada suç olması gerekiyor. Raporlar ortada bombaya dair tek bir bulgu olmadığını ispatlıyor. Tanık yok. Sadece işkence altında ifade veren bu işi birlikte yaptık diyen bir adamın ifadesi var. Bu kişi mahkemede ifadesini işkence altında imzaladığını Pınar Selek'i tanımadığını itiraf ediyor. Bu davada sanıktan suç yaratılmak isteniyor. Her seferinde hukuk dışı mekanizmalar devreye giriyor. Bu davanın ayrı bir önemi'de 'Kürt meselesine baskı ve inkar yöntemiyle çözülmeye çalıştığı bir dönemde bu kabus Pınar Selek'in başına sarıldı. Pınar Selek 'Mısır Çarşısı'yla ilgili değil Pınar'a görüştüğü kişilerin isimleri soruldu. Pınar bu isimleri vermediği için çok ağır işkencelere maruz kaldı. Ardından ağır suçlamalarla 2,5 yıl cezaevinde kaldı. Şimdi Strasbourg'ta sürgünde yaşıyor. Benim avukat olarak davayla ilgili adalet talebim yok. Bu işkence nihai bir beraatla bitsin, başka mağduriyetler yaşanmasın. Pınar Selek ülkesinde özgürce yaşamasını bilimsel araştırmalarını sürdürmesini istiyorum. Bize destek olan hukuk mücadelesinde yanımızda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum."

Önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelecek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 'Pınar Selek' davasını da görüşebileceği iddia edildi.


(Strasbourg/DHA)

www.evrensel.net

Eklenme tarihi: 2014-01-20 18:00:40

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/76758/pinar-selek-ulkeme-donmek-istiyorum.html#.Ut1liBBajIW

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process