12.03.2013
Bir grup sanatçının çağrısıyla “YETER! Pınar için İnsanlık için ADALET İSTİYORUZ. Dünya kadınlar gününde PINAR için hepimiz için ADALET” temasıyla yapılan Sanatın Eylemi Türkiye’nin farklı yerlerinden ve farklı ülkelerden katılımcılarla gerçekleşti.
Sokak Müzisyenleri - Taksim
Sosyolog yazar Pınar Selek'in 15 yıldır süren Mısır Çarşısı davasında 3 kez aldığı beraatin ardından mahkemenin verdiği müebbet kararına isyanlarını ifade eden sanatçılar , farklı mekânlarda sanatsal üretimleriyle yaşanan hukuksuzluğa karşı seslerini yükselterek Pınar Selek'le dayanıştıklarını gösterdiler.
İlkay Akkaya 7 Mart Adana ve 8 Mart Mersin konserini Sanantın eylemine atfetti.
Kardeş Türküler 20. yıl konserinde Pınar Selek'in mücadelesine dikkat çekti.
Rojin 6 Mart tarihindeki konserini, İlkay Akkaya 7 Mart Adana ve 8 Mart Mersin konserini, Gizem Altınordu ve diğer sokak müzisyenleri 7 ve 8 Mart tarihindeki sokak şarkılarını, Birşeyler Eksik grubu 8 Mart konserini Pınar Selek'e adalet için söylediler. Kırmızı Kart İnsiyatifi sanatçıları "Dilek Kurabiyeleri Dağıtımı" adlı performanslarıyla 7 Martta Tünel meydanındaydılar. Kurabiyelerde Pınar Selek için yazılmış sözler yer alıyordu. 20. yıl konserlerinden ilkini 9 Mart'ta Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da gerçekleştiren Kardeş Türküler, konser sırasında 7-8 Mart Sanatın Eylemi kapsamında Pınar Selek'in 15 yıllık adalet arayışına dikkat çektiler. Ayrıca 10 Martta Kadıköy'de gerçekleşen miting sırasında sahne alan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'ndan Feryal Öney, yine Pınar Selek'in 15 yıldır adaleti aradığını hatırlattı.
7 Mart tarihindeki tiyatro gösterilerinde: Nü Kolektif, “Sorgu” oyunu ve Pandomim Performansı ile Mekan Artı “Kozalar” oyunuyla, Seyyar Sahne “Ben Pierre Riviere”, Tiyatro Boğaziçi “Bir Kadın Uyanıyor”, Çatı-Tal Ortak Mekan günün tüm gösterilerini, 8 Mart tarihinde: Bizim Tiyatro 'Yalanın Ardındaki' oyununu, Altıdan Sonra Tiyatro 'Katilcilik” oyununu, Tiyatro Fobi “Mut” oyununu, Craft Tiyatro “Uğrak Yeri” oyununu, TiyatroKare “Leyla'nın Evi” oyunun, Oyuncular Tiyatro Topluluğu “Bahar İsyancıdır” oyununu, Esmeray, Diyarbakır ve Bursa'da yaptığı tiyatro gösterilerini Pınar'ın özgürlüğü için oynadılar.
Alıdan Sonra Tiyatro Katilcilik Oyun Ekibi
Fotoğraf Sanatçıları Sinan Kılıç ve Serkan Çolak, İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde 5 Mart tarihinde açılan REŞ – NOİR başlıklı fotoğraf sergisini “Pınar için insanlık için adalet”e ithaf ettiler. Nur Ataibiş Atölyesi Sanatçıları; Nur Ataibiş, Eti Behar, Türkay Çotuk, Kübra Demircan, Fatoş Karadağ, Şükran Kırdök, Sevda Oktay, Gülgün Özdil, Ali Mete Sancaktaroğlu ve Zeynep Roj Soref Atölyesi Sanatçıları; Saadet Sorgunlu, Deniz Pireci, Dürnaz Akşit,Yasemin Erengezgin Kafkas, Ekim Hasançebi Katılımıyla atölye sergisi düzenlediler. Artık Niyet Sanat atölyesi karma sergilerini etkinliğe atfettiler. Ressam Nur Ünlü 'Damla damla değil, Pınarla Adalet için oradaydım.' diyerek bir resimle eyleme katıldı.
Zeynep Roj Soref Saadet Sorgunlu'nun çalışmaları
Kargart 7-8 Mart etkinliklerini, Galata Fotoğrafhanesi 7-10 Mart tarihlerinde kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı karma fotoğraf sergisini Pınar Selek'in adalet arayışına adadı. Kıbrıs'tan İsmail Işılsoy yontu atölyesinde yaptığı ahşap yontuyu Pınar Selek'in direnişine adadı. Uluslararası Aktivist Sanatçılar İzmir'de düzenledikleri sokak sergisi ile “Pınar için İnsanlık için adalet” istediler. Tarlabaşı Toplum Merkezi 7 Mart tarihli çalışmalarını bir sergi ile Pınar Selek'e atfettiler. Deniz Örnek 'adaletin dolambaçlı yolu' adlı çalışmasını, Halka Sanat Projesi ve Kabine Nadire işbirliğiyle Karma sergilerini Pınar Selek'in özgürlüğüne adadılar. Hatice Gülmez Nalbant atölyesi sanatçıları da atölye sergileriyle eyleme katıldılar. Amargi İzmir ve SiyahPembe Üçgen Derneği ortaklaşa yaptıkları kolaj çalışmalarını Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde sergilediler. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü 8 Mart ekinliklerini Pınar Selek'e adalet için yaptı. Berlin'in Kreuzberg semtinde de Tentabulles lezbiyen kadınlar sirki bir gösteriyle Sanatın Eylemine katıldılar. Fotoğrafçı Laurence Pratt ve Müzisyen Eugenie Kuffler Paris'te Pınar Selek'in fotoğraflarının gösterildiği sergi sırasında yapılan müzik dinletisiyle eyleme katıldılar.
Fotoğrafçı Tahir Ün, Deniz Doruk Aslan, Dilara Kızıldağ, Ressam Işık Sungurlar, Fotoğraçı Dilara Hançer, müzik grubu Dar-ül Efkar, Asme Merve Demir, Gizem Göksu, Şehlem Sebik, Gülce Özen Gürkan, Simla Şahin, Gülcanavar Yok, Rita Ender, Rahmi Öğdül, Şule Yiğit, Hande Çayır, Hülya Anbarlı çalışmalarıyla Pınar Selek'in adalet mücadelesine desteklerini sundular.
Nur Ünlü'nün Sanatin eylemine katıldığı çalışması
Cin Ayşe dergisinin 9. sayısı 'Pınar için, insanlık için adalet' dileğiyle Pınar Selek'e adandı.
Nilgün Yurdalan ve Serra Akcan “1980'lerden Günümüze İstanbul Sokaklarında Kadın Hareketi” adlı derleme fotoğraf gösterisini 7-8 Mart tarihlerinde Kolektifhane'de gösterdiler. Açık Radyo Sanatın Eylemini programlarında konuşarak desteğini sundu.
Hazırlanan http://7-8mart.blogspot.com/ blog sayfasında yapılan tüm çalışmalara ait görüntüler yayınlandı.
Kürt hareketine ilişkin yaptığı sosyolojik araştırması yüzünden hedef seçilme süreci 1997'de başlayan Pınar Selek, dönemin konjonktüründe kurban olarak seçildi, araştırmacılara ve aydınlara gözdağı vermenin sembolü haline getirildi. On beş yıldır komplolarla yılan hikayesine dönüştürülen Mısır Çarşısı davasında 23 Ocak 2013 tarihinde görülen son duruşmada bir skandala daha imza atan mahkeme, daha önce 3 kez beraat verdiği Pınar Selek'e tek başına ağırlaştırılmış müebbet kararı verdi. Henüz kesinleşmemiş bu karar temyiz edilerek dosya Yargıtay'a taşınacak. Aynı yerel mahkemenin hem beraatte direnme hem müebbet şeklinde birbirine taban tabana zıt iki ayrı hüküm kurarak karar vermesi kamuoyunun büyük tepkisini çekiyor ve Pınar Selek'in masumiyet karinesinin baki olduğuna ve Selek’in bir siyasi operasyonun kurbanı edilmeye çalışıldığına dikkat çekiliyor. Yurt içi ve yurt dışından giderek artan kamuoyu desteği Pınar Selek'in yalnız olmadığını vurguluyor ve dayanışma her geçen gün büyüyerek devam ediyor.
|
|