Pınar Selek
MSGSÜ öğrenci ve öğretim üyeleri Pınar Selek'e sahip çıkıyor
8.3.2013

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) 13 Mart 2013 Çarşamba Günü “Güncel Sosyolojiyi Düşünmek: Pınar Selek İçin” başlıklı gün boyu sürecek bir kolokyum ile öğrencisi Pınar Selek'e sahip çıkıyor.

Strasbourg Üniversitesi'nden Sylvain Laurrens, Boğaziçi Üniversitesi'nden Nükhet Sirman, MSGSÜ Öğretim Üyeleri: Sibel Yardımcı, İzzettin Önder, Ali Akay; oyuncu/ köşe yazarı Esmeray'ın ve öğrencilerin katılacağı konferans MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Bomonti Kampüsü Sosyoloji Bölümünde gerçekleşecek.

Kürt hareketine ilişkin yaptığı sosyolojik araştırması yüzünden hedef seçilme süreci 1997'de başlayan Pınar Selek, dönemin konjonktüründe kurban olarak seçildi, araştırmacılara ve aydınlara gözdağı vermenin sembolü haline getirildi. On beş yıldır komplolarla yılan hikayesine dönüştürülen Mısır Çarşısı Davasında 23 Ocak 2013 tarihinde görülen son duruşmada bir skandala daha imza atan mahkeme, daha önce 3 kez beraat verdiği Pınar Selek'e tek başına ağırlaştırılmış müebbet kararı verdi. Henüz kesinleşmemiş bu karar temyiz edilerek dosya Yargıtay'a taşınacak. Aynı yerel mahkemenin hem beraatte direnme hem müebbet şeklinde birbirine taban tabana zıt iki ayrı hüküm kurması kamuoyunun büyük tepkisini çekiyor. Pınar Selek'in masumiyet karinesinin baki olduğuna ve Selek’in bir siyasi operasyonun kurbanı edilmeye çalışıldığına dikkat çekiyor. Hukuksuzluk ve yok etme çabalarına karşın Pınar Selek etrafında örülen dayanışma her geçen gün büyüyerek devam ediyor.

Sosyolog Pınar Selek’in siyaset bilimler alanında doktora tezini hazırladığı Strasbourg Üniversitesi yerel mahkemenin 3 beraatten sonra verdiği müebbet kararının ardından Selek’in etrafında kenetlendi. 24 Ocak’ta görülen duruşma öncesi ve sonrası iki ayrı açıklama yapan Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz, “Pınar Selek özgür bir araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürecek...Pınar’a dokunmak isteyen, önce bize dokunacak ” demişti. Fransa'da Uluslararası Sosyoloji Derneği, Avrupa Sosyoloji Derneği, Fransız Sosyoloji Derneği, Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi Başkan ve Yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda aydın ve akademisyen Pınar Selek için ortak bildiri yayımladı. Le Monde'da yayımlanan bildiride “Türkiye Pınar Selek'i taciz etmeye son versin” denmişti.

Strasbourg Üniversitesi'ndeki Pınar Selek Destek Komitesi'nin kurucularından biri olan sosyolog Sylvain Laurrens, halk hareketlerinin ve devletin toplumsal tarihi, göçün toplumsal tarihi, elitin toplumsal tarihi gibi konularda 30'dan fazla makalesi bulunuyor. Fransa'nın tanınmış akademisyenlerinden biri olan Sylvain Laurrens aynı zamanda Sosyal Bilimler Yüksekokulunda Alman Disiplinlerarası Araştırmalar Departmanı Üyesi.



Konferans Programı:

GÜNCEL SOSYOLOJİYİ DÜŞÜNMEK: PINAR SELEK İÇİN

13 Mart 2013 




11.00 Sylvain Laurrens (EHESS- Centre Simmel) – “Sorgulamalarında özerk olan bir sosyoloji o kadar apolitik mi ?/ Une sociologie autonome dans ses questionnements est-elle pour autant apolitique?”



11.45 Pınar Selek’in Kolektif Ağzından Sosyolojisi



12.00 Öğlen arası



13:00 Nükhet Sirman (Boğaziçi Üniversitesi- Sosyoloji) – “Görünmeyeni Görmek” 



13.30 İzzettin Önder (MSGSÜ- Sosyoloji) - “Sistematik Paradigmanın Hukuksal Yansıması”




14.00 MSGSÜ Sosyolojik Araştırmalar Kulübü videosu




14.15 Ara




14.30 Sibel Yardımcı (MSGSÜ- Sosyoloji) – “Kırılgan Hayat”




15.00 Ali Akay (MSGSÜ- Sosyoloji) – “Güncel Sosyolojinin Bileşkesi Nedir?”




15.30 Esmeray Atölye Oyunu





Yer: MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Bomonti Kampüsü, Cumhuriyet Mah. Silahşör Cad. No:89 Şişli-Bomonti- İstanbul (Sosyoloji Bölümü, Girişte sağdan 3. Kat)




Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process