Pınar Selek
Strazburg’da 8 Mart Etkinlikleri: “Olympe de Gouges’dan Pınar Selek’e, 220 Yıllık Kadın Mücadele ve Direnişi”
3.3.2013

Strazburg Belediyesi “Kadın-Erkek Eşitliği” komisyonu, kadın hakları ve eşitlik için mücadele eden örgütlerle birlikte tüm mart ayı boyunca elliye yakın eylem ve gösteri düzenleyecek. 2013 yılı 8 Mart etkinliklerinin ana teması “Olympe de Gouges’dan Pınar Selek’e, 220 Yıllık Kadın Mücadele ve Direnişi” olarak belirlendi.

“Feminizm'in Büyük İsimlerinden Bazılarının Hayatlarından Parçalar, 1793-2013” bölümünde Pınar Selek'in ismi Olympe de Gouges, Hubertine Auclert, Clara Zetkin, Simone de Beauvoir gibi isimlerin arasında yer aldı. Etkinliklerin duyurusunda Pınar Selek’in biyografisine de yer verildi.

“1971 yılında doğmuş feminist, antimilitarist Türk sosyolog, yazar ve militan. 2011'den beri Strazburg'ta yaşıyor. Türkiye'de kadınları bir araya getiren ve 2008 yılında Türkiye'nin ilk feminist kitabevini kurmuş olan feminist dernek AMARGİ'nin kurucu üyelerindendir. Entelektüel çalışmaları ile siyasi angajmanı birbirinden ayrı düşünülemez. Faaliyetleri, 2013 yılında sürgüne mahkum olmasına sebep olmuştur.”

Pınar Selek 11 Mart 2013 Pazartesi günü “Kutsal Hapishane: Evlilik?” isimli buluşmaya konuşmacı olarak katılacak.

8 Mart Cuma günü 18:30’da Marcel Marceau Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan programda atölyeler, vide çalışmaları, yaşayan lütüphane gibi bir çok etkinlik bulunuyor. Strazburg Belediyesinin yanısıra 8 Mart etkinliklerini destekleyen örgütlerin listesi şöyledir:

ACCORD, Uluslararası Af Örgütü, Astu (Kültürlerarası Yurttaş Hareketleri), ATMF, AVIP, CDOF, Alsas CEMEA, CIDFF, Cimade (göçmenlerle ve sığınma talebinde bulunanlarla dayanışma alanında Fransa’daki en aktif örgütlerden), Home protestant-femmes de paroles, UFCS-familles rurales du Bas Rhin, Nid Hareketi, SOS aide aux habitants, Viaduq67, Comité départemental des associations familiales laiques, Contact et promotion, Umut Meinau, Femmes progrès,  Femmes d’ici et d’ailleurs, la Lune, Femmes congolaises de Strasbourg, Plurielles, Trans créa, Regain, UEF, Osez le féminisme 67, Conseil des Résidents Etrangers, Montagne Verte Toplum Kültür Merkezi, Victor Schoelcher Toplum Kültür Merkezi, Aile Planlaması, PLAN, Sos femmes solidarité, Elsau Toplum Kültür Merkezi, Galet Toplum Kültür Merkezi, Dayanışma ve Sağlık Müdürlüğü (Strazburg), 50 ve üstü Derneği, Evelyne Winkler, Olympe de Gouges Medyateği

Strazburg Belediyesi etkinlikleri aşağıdaki metinle birlikte duyurdu:

Strazburg

Kadın Hakları için Uluslararası Mücadele Günü

Etkinlik Programı

1910 yılında Alman sosyalist Clara Zetkin tarafından önerilen ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Kadın Hakları için Uluslararası Mücadele Günü, 1982 yılından beri Fransa'da her yıl kutlanır ve dünya çapındaki kadın haklarının durumunu gün ışığına çıkarmaya olanak sağlar. Bu gün ayrıca bize, kadın erkek eşitliği için daha ne kadar yol gitmemiz gerektiğini hatırlatır.

Avrupa'nın demokrasi, insan ve yurttaş hakları başkenti olan Strazburg'un, bu harekete katılımı çift yönlüdür. Kadın hakları ve eşitlik için mücadele eden örgütlerle birlikte Stasburg, tüm mart ayı boyunca elliye yakın eylem ve gösteri düzenleyecek.

2013 yılının bir özelliği de, Strazburg Şehri “Kadın-Erkek Eşitliği” Komisyonu Genel Kurulu üyelerinin, 8 Mart'ta Marcel Marceau Merkezi'nde feminizmin büyük isimlerinin anısı ve dayanışma temaları etrafında görüşecek olmalarıdır. “Olmype de Gouges'dan Pınar Selek'e, 220 Yıllık Kadın Mücadele ve Direnişi” başlıklı bu buluşma bize sadece, Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni yazdığı için 1793'te idam edilen ve anısına bir medyatek açtığımız Olympe de Gouges'u hatırlatmakla kalmayacak; araştırmaları ve tavır alışları sebebiyle bugün ülkesinde haksız yere hüküm giyen ve eziyet edilen Pınar Selek için sürdürülen hareketi takip etme imkanını da verecektir.

Yüzyıllar boyunca kadınların özgürlüğü mücadelesini omuzlarında taşımış ve taşımaya devam eden diğer kadınlara da, bu senenin oldukça zengin programında yer verilmiştir. Kutlamalar, sergiler, canlı kütüphaneler, toplu danslar, örgütlerin konuşmaları...

İnanıyoruz ki böyle güçlü ve birleştirici etkinlikler, çok geniş bir kitleyi bir araya getirecek ve Strazburg'daki 8 Mart 2013 gününü unutulmaz bir gün yapacaktır.


Mine Günbay

Belediye Meclisi üyesi,

Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Delegesi

 

Roland Ries

Strazburg Belediye Başkanı

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process