Pınar Selek
İsveç Sol Parti milletvekili Amineh Kakabaveh Dışişleri Bakanı Carl Bildt'e soru önergesi verdi
3.2.2013 BAKANA SORU ÖNERGESİ

17 Ocak 2013

Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e (Moderat Parti)

Türkiye’de demokratik haklar, kadın hakları ve araştırma özgürlüğü hakkında

Son haftlarada Türkiye’de Çin ve ıran’dakinden  daha fazla gazetecinin cezaevlerinde tutulduğunu bilgisini aldık.Türk Hükümeti ve mahkemeler ifade özgürlüğünü ifade özgürlüğünü önemsemiyor. Ancak ağır ifade özgürlüğü ihlallari yalnızca gazetecileri olumsuz etkilemiyor.Hükümet, kurumlar ve tutucu mahkemelerin hoşlarına gitmeyen bilimsel araştırmalar yapan uzmanlar da kurum ve mahkemelerin baskılarına uğruyorlar.

Türk toplumunda kadınların konumlarını araştıran önde gelen araştırmacı Pınar Selek’in durumu buna örnek olarak gösterilebilir. Selek’in araştırmasının sonuçları ataerkil baskıların nasıl yapıldığını gösteriyor. Mahkemelerin Selek’e yönelik eziyeti  bu baskının nasıl yapıldığını doğruluyor. Pnıar Selek Davası’nda mahkeme Selik’i mahkum edebilmek için ülkede geçerli olan yasaları hiçe sayıyor. Gazeteci, Araştırmacı, Sanatçı,Yazar ve diğer aydınlara yönelik baskılar hükümetinin onayıyla yaplıyor. Öyleki Ülkenin ıçişleri Bakanı aydınlardan yükselen toplumcu-eleştirel sesleri “Terörizmin Arka Bahçesi” olarak adlandırıyor.

Hükümetin bir üyesi gazeteci ve araştırmacılara yönelik terörist kelimesini kullanıyorsa, sanat ve araştırma özgürlüğüne, Selek’in Davası’nda olduğu gibi kadın haklarına düşmanlık yapıyor?

Benim Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e sorum:
Bakan Türkiye’de ifade özgürlüğü, araştırma özgürlüğü ve kadın haklarının savunulması için İsveç olarak Avrupa Birliği bünyesinde ne yapmayı düşünüyor?

Amineh Kakabaveh
Sol Parti Milletvekili
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process