Pınar Selek
Engizisyon adaleti
25.1.2013

ELÇİN YILDIRAL/BİRGÜN

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de meydana gelen patlamanın ardından gözaltına alınan Pınar Selek, Yargıtay tarafından bozulan üç beraat kararı sonrasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Selek'in işkenceyle dolu yargılama sürecinde hukukun kırıntısı bile yok  


DEVLETİN 15 YILLIK İŞKENCESİ
Pınar Selek'e müebbet hapis cezası, tam 15 yıl devam eden işkence sürecinin ardından verildi. Selek'in başına gelenler, Ortaçağ'da Engizisyon'un eline düşmüş, cadı diye ateşe atılan bilim insanlarına reva görülen uygulamaları aratmadı. Mısır Çarşısı'ndaki patlamadan üç gün sonra gözaltına alınan Selek'in, Emniyet'te askı ve elektrik işkencesi gördüğü, raporla kanıtlandı. Ardından tutuklandı, kaldığı cezaevinde işkence gördü. Serbest bırakıldı, hakkında verilen beraat kararları üç kez bozularak işkenceye devam edildi. Adı katliamcıya, katile çıkarıldı, dışarıdayken medyada üretilen sahte haberlerle her fırsatta linç edilip hedef gösterildi. Selek, 1600 yılında Engizisyon'a direnip 'suçunu itiraf etmediği' için diri diri yakılan Giardano Bruno ile benzer kaderi paylaştı. 

BOMBA YOK, TANIK YOK, DELİL YOK
Oysa Mısır Çarşısı'ndaki patlama sonrasında, olay yerinde bomba parçası bulunmamış, hazırlanan bilimsel raporlar bomba olmadığı sonucuna varmıştı. Polisin işkence yaparak gerçekte hiç tanımadığı Selek aleyhine ifade aldığı Abdülmecit Öztürk, bu ifadesini mahkeme huzurunda defalarca reddetti. Öztürk'ün tek kelime Türkçe bilmeyen halasına ait olduğu söylenen Selek'i suçlayan ifadenin, sahte olduğu ispatlandı. Selek aleyhine karar çıkmasını sağlayan Yargıtay tetkik hakimi Yargıtay üyeliğine atandı. Yargıtay'ın bozma kararlarına direnen mahkemenin başkanı izindeyken, başka bir heyet oluşturuldu ve direnme kararı kaldırıldı. Tüm bu oyunlarla Selek hakkında kurulan hükme, mahkeme başkanı muhalefet şerhi koydu. 

ADALETİNİZ BATSIN

Mısır Çarşısı’nın bombalanmasıyla ilgili davadan daha önce 3 kez beraat eden, ancak Yargıtay tarafından hüküm bozulunca yeniden yargılanmaya başlayan sosyolog Pınar Selek’in davası dün sonuçlandı. Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. "7 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" ve "Ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçlamalarından ceza alan Selek hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

TALEPLER REDDEDİLDİ
Çağlayan Adliyesi’nde 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasında Selek’in avukatları, mahkemeden, 22 Kasım’daki  duruşmada verdiği ‘beraat kararında direnme kararından vazgeçilmesi kararı’nı geri almasını talep etti. Mahkeme açıkladığı ara kararında, avukatların bu talebini reddetti. Ara kararında davayla ilgili karar veremeyeceğini açıklayan mahkeme heyeti, “beraat kararında direnmekten vazgeçme” kararını da geri almayacağını belirterek esasa ilişkin savunma yapılmasına hükmetti.
 
ÖZ: YARGITAY NEYİ DİKKATE ALACAK?
Avukatlar, mahkemenin bu ara kararına da itiraz etti. Selek’in avukatlarından Yasemin Öz, bu kararın eksik ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Av. Öz  “Mahkeme hem bu davayla ilgili karar veremem diyor, hem de beraat kararında direnmekten vazgeçtiğini söylüyor. Kararınızın Yargıtay’ın denetimine tabi olduğunu da söylüyorsunuz. Peki, Yargıtay sizin hangi kararınızı dikkate alacak? Karar veremem şeklindeki kararınızı mı, direnmekten vazgeçtiğiniz yönündeki kararı mı?” diye sordu.
 
“KAZANILMIŞ HAKLARI VAR”
Av. Haydar Topay ise “Sanıkların kazanılmış hakları vardı. Siz bu kararla sanıkların kazanılmış haklarını geri alıyorsunuz. Bu kararınız, Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılacağı anlamına geliyor” dedi.
Öte yandan sanıklardan Maşallah Yağan’ın, Kürtçe savunma yapma talebinde bulundu. Mahkeme heyeti hem avukatların ara karara yönelik itirazını hem de Yağan’ın talebini değerlendirmek için duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından avukatların ara karara yönelik itirazlarının reddedildiğini açıklayan mahkeme heyeti, avukatlara son sözlerini sordu.
Selek’in avukatı Bahri Belen, “Bize göre müvekkilimiz yönünden mahkeme daha önce verilen direnme kararıyla birlikte sonuçlanmıştır. Savunma yapmamızı gerektirecek usulü bir süreç ve yargılama aşaması bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa ilişkin bir savunma yapmamız söz konusu değildir. Direnme kararından sonra mahkeme işten el çekmiş durumdadır" dedi.
Karar için duruşmaya bir kez daha ara verildi. Heyet, son aranın ardından kararını açıkladı. Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karara Heyet Başkanı Mehmet Erdoğan şerh koydu.
 
ÇOK SAYIDA KİŞİ İZLEDİ
Duruşmaya başka bir suçtan tutuklu bulunan sanıklardan Maşallah Yağan katılırken, Strasbourg Üniversitesi’nde doktora yapan Pınar Selek’in de arasında bulunduğu diğer sanıklar katılmadı. Duruşmayı çok sayıda yabancı heyet, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, oyuncu Nur Sürer, eski Milletvekili Ufuk Uras ile Selek’in halen doktora öğrencisi olduğu Strasbourg Üniversitesi’nin rektör yardımcısı da izledi.
 
SELEK: ŞOKTAYIM
Kararın ardından radikal.com.tr’ye konuşan Selek “Şu an şoktayım, kolay değil. 15 yıldır ilk defa ceza aldım, hep beraat etmiştim. Bir duyarlılık olduğunu biliyorum, benim bu şekilde kurban edilmeme izin vermeyeceklerini biliyorum” dedi.

AİHM’E GİDECEĞİZ, YANLIŞ HESAP BAĞDAT’TAN DÖNER
Selek’in avukatı Müşür Kaya Canpolat ise yaptığı açıklamada “Kararı temyiz edeceğiz. Kararın bozulması istenecek. Yargıtay’dan ayrıca tutuklama kararının kaldırılmasını talep edeceğiz. Yargıtay aşamalarından sonra gerçek ortaya çıkacaktır. Bu karar, tehdit yoluyla alınmıştır. Yargıtay kararı onarsa İnterpol’den yakalama kararı çıkarılır. Selek yakalanırsa Türkiye, iadesini talep edebilir. Yargıtay’dan da sonuç alamazsak son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. AİHM, daha önce bu davayla ilgili adil yargılama yapılmadığını söylemişti. Bana göre AİHM, bu kararı bozacaktır. Yanlış hesap Bağdat’dan döner, bu kararda yanlıştan dönülecektir” şeklinde konuştu.
 
NE OLMUŞTU?
 
DAVANIN SEYRİ
Mısır Çarşısı'nda 1998 yılında meydana gelen, 7 kişinin ölümü, 124 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili 8 yıl süren ilk yargılamada, mahkeme patlamanın bombadan mı yoksa LPG’den mi kaynaklandığının tam tespit edilememesi nedeniyle Pınar Selek hakkında ceza verilmemesine karar verdi, ancak beraat ettiği yönünde bir hüküm kurmadı. Yargıtay 9’uncu Dairesi, hüküm kurulması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.Yargıtay’ın bozma kararın ardından ikinci kez yapılan yargılamada kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mısır Çarşı’ndaki patlamanın neden kaynakladığını tespitinin mümkün olmadığını ifade ederek patlamayı gerçekleştirdikleri iddia edilen Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk’ün delil yetersizliğinden beraatlarına karar verdi. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi yerel mahkemenin beraat kararını bu kez “ceza verilmesi” yönünde bozdu. Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazı üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderildi. Yargıtay Genel Kurulu hükmün bozulması yönünde karar verdi. Kararın bozulması üzerine Selek’in avukatları Mayıs 2010’da “Adil yargılama yapılmadığı”, “İşkenceye maruz kaldığı”, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildiği” gerekçesi ile AİHM’ye başvurdu. Selek’in başvurusunu kabul eden AİHM gelişmelerin de bildirilmesini istedi. Yargıtay’ın ikinci kez verdiği bozma kararının ardından üçüncü kez yapılan yargılamada mahkeme heyeti oy birliği ile Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında verdiği beraat kararında direndi.
 
DİRENME KARARINDAN VAZGEÇTİ
22 Kasım 2012’de görülen duruşmada ise mahkeme heyeti ani bir kararla Selek ve Öztürk yönünden verdiği beraat kararında direnmekten usule aykırı olduğu gerekçesi ile vazgeçti. Mahkeme heyeti, Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar verilmesi istemiyle verdiği bozma kararına uyulmasına karar verdi. 9 Şubat 2011’de Selek ve Öztürk hakkında verilen beraat kararına direnme kararının altında İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan’ın imzası vardı. Karardan bir süre sonra Mehmet Karababa Adalet Komisyonu üyeliğine atandı. Başkan Vedat Yılmazabdurahmanoğlu rahatsızlığı nedeniyle heyete başkanlık yapamadı. Yeni heyette beraat kararına direnen hakimlerden sadece Mehmet Erdoğan yer aldı.
 
KİM NE DEDİ?
 
Pınar Selek'in Babası ve Avukat Alp Selek:  Artık bu mahkemeler sıkı yönetim mahkemelerinden ve DGM’lerden çok daha hukuksuz işler yapmaktan çekinmiyorlar. Bu davada kesinleşmiş bir beraat kararını ortadan kaldırma cesareti, hem de savcı tarafından temyiz edilmiş, genel kurula gitmesi gerekirken hakları olmadan karardan rücu edip ceza verme yoluna gitmişlerdir. Bize göre hukuken yok bir karardır.
 
Oyuncu Nur Sürer: Gerçekten şaşkınlık içerisindeyim. Bitmiş bir davayı yeniden canlandırmanın hiçbir hukuki dayanağı yok. Sabah buraya geldiğimde umutluydum, ancak şu an herkes gibi bütün umudumu yitirdim.
 
Strasbourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Feminist Sosyolog Marie Victorie Louis: Avukatlar duruşmada çok önemli şeyler söyledi, buna rağmen böyle bir mahkumiyet kararı verildi. Bu kararla artık bu mesele adalet meselesi olmaktan çıktı. Bu karar kadınlar, feministler, araştırmacılar, Kürtler ve tüm dünya için utanç kararıdır. Çünkü Selek, dünyadaki tüm iktidarların baskı uyguladığı herkesi temsil ediyor. Ancak bu kararla mahkeme dünyaya bir mesaj vermiş oldu.
 
Strasbourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Feminist Hukukçu Catherine De Magueresse: Adalete tanık olacağımızı düşünüyorduk, daha önce verilen 3 beraat kararı bize umut vermişti. Ancak mahkeme kararından döndü ve umudumuz kırıldı. Pınar'ın ülkesine dönebilmesini istiyorduk, ama beklediğimiz gibi olmadı.
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process