Pınar Selek
'Ölüm haberi almış gibiyim!'
25.1.2013 DAMLA GÜLER -Vatan - 24/01/2013

Müebbet hapse çarptırılan Selek, kararın ardından...yıldır süren Mısır Çarşısı davasında mahkeme dün üçüncü kez karar verdi. Yurt dışında olduğu için İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmayan Selek’i aralarında babası Alp Selek ve kardeşi Seyda Selek’in de aralarında olduğu yaklaşık 100 avukat savundu. Yurt dışından gelen heyetlerin de izlediği duruşmada Selek’in avukatları söz aldı.

Müebbet hapse çarptırılan Selek, kararın ardından...

Mahkeme direnmedi

Avukat Bahri Belen ile Akın Atalay, mahkemenin 22 Kasım 2012’deki celsede ‘direnme kararından’ vazgeçmesini eleştirdi. Bu direnme kararından vazgeçilmesinin hukuken kabul edilemeyeceğini ifade eden Atalay, “Direnme kararından vazgeçen hakimler kanunu farklı yorumlamış olabilir. Direnme ara karardır ve bu ara karardan dönülebilir yorumunu yapmışlar. Ancak bu yorum doğru ve hukuki bir yorum değil” dedi. Avukatların “direnmeden vazgeçilmesi” kararından dönülmesi talebini değerlendirmek için mahkeme 1 saat ara verdi.

Son sözler söylendi

Aranın ardından mahkeme, avukatların “direnmeden vazgeçilmesi kararından dönülmesi” talebini reddettiklerini açıkladı. Mahkeme sanık avukatlarına davanın esasına ilişkin savunma yapmaları için söz verdi. Başka suçtan tutuklu sanık Maşallah Yağan savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek “Ben sizi anlamıyorum, siz beni anlamıyorsunuz. Kürtçe savunma yapmama izin verirseniz savunmamı yapabilirim” diye konuştu. Mahkeme, Kürtçe savunma talebini reddetti. Selek’in avukatı Bahri Belen, son sözünde “Biz son sözümüzü söylemiştik. Aslında mahkeme de söylemişti. Bu aşamada ayrıca son söz söylemek için usuli bir imkan yoktur” dedi. Maşallah Yağan da, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini yineledi.

Karar oy çokluğuyla

Mahkeme, Selek ve Öztürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına’ çarptırılmasına hükmetti. Selek ve Öztürk hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme müebbet kararını oy çokluğuyla aldı. Daha önce Pınar Selek hakkında iki kez beraat kararı veren mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karara muhalefet etti. Başkan Yılmazabddurahmanoğlu, daha önce verilen beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullandı.

14 yıldır yargılanıyordu

Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanan olayda 7 kişi hayatını kaybetmiş 127 kişi de yaralanmıştı. Patlamanın ardından sosyolog Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalandı. Bazı sanıklar hakkında örgüt adına gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle hapis cezası verilirken Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk beraat etti. Mahkeme patlamaya LPG’nin mi yoksa bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi. İlk beraat kararı Yargıtay’da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi. Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ikinci kez “Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın” dedi. Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire’nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç’a görüşü soruldu. Savcı iki sanığın müebbet hapsini istedi ama bir de not düştü. Savcı Saraç, Yargıtay’ın bozma kararı karşısında şoke olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

PINAR SELEK CEZAYI PARİS’TE YORUMLADI

‘Şoktayım, çok ağır bir karar’

STRASBOURG’da olan Pınar Selek, ağırlaştırılmış müebbet kararını ‘Ölüm haberi almış gibiyim’ diyerek yorumladı. Çarpıcı eleştiriler yapan Selek şöyle konuştu:

“Çok ağır bir karar. 15 yıldır ilk kez böyle bir mahkumiyet kararıyla karşı karşıya kaldım. Sonuna kadar koşacağım bu maratonu. Herkes ne yapacağımı soruyor ve bu da benim için çok zor. Yarın (bugün) basın açıklaması yapacağım Suçsuzum onu söyleyebilirim. Türkiye’deki yurttaşların ve dünya yurttaşlarının bu kadının bu şekilde kurban edilmesine izin vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü gittikçe büyüyen dayanışma da bunu gösteriyor. Bu nedenle ölüm haberi gibi aldığım bu karara karşın umutluyum. Ayrıca davayı bilen hakimin şerh kararına dikkat çekmekte fayda var. Hatırlatmak gerekirse 15 yıldır bu davaya bakan hakim karara şerh koymuş. Diğerleri dosyaya onun kadar hakim değiller. Beni mutsuz bir kadın haline getirmelerine izin vermeyeceğim.”

Önce beraat diyen hakim bu kez ceza oyu kullandı

SELEK ile ilgili ilk beraat kararı 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. O zaman da başkanlığını yaptığı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun heyette Necat Ede ve Selda Kutluata yer aldı. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu. Yine Yılmazabdurrahmanoğlu’nun başkanlığını yaptığı heyette bu sefer bir değişiklik oldu. Ataması yapılan Necat Ede’nin yerine Mehmet Karababa atandı. Bu heyet ile yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay ise Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti.

Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti.

22 Kasım’da görülen duruşmada sağlık sorunları nedeniyle başkan Yılmazabdurahmanoğlu katılmadı. Hakim Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık ettiği heyette üye hakimler Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda yer aldı. Bu heyet 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada beraat kararına direnilmesine ilişkin kararı usule aykırı bularak kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetti.

Mahkemenin dünkü görülen duruşmasında ise Yılmazabdurrahmanoğlu’nun başkanlığında Mehmet Erdoğan ve Mehmet Hamzaçebi’nin bulunduğu heyet yer aldı. Beraat kararından vazgeçen mahkemede, Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu, bu karara “şerh” koyarak beraat yönünde oy kullanırken, daha önce beraat kararında direnen üye hakim Mehmet Erdoğan bu kararından vazgeçerek ceza yönünde oy kullandı. Üye hakimlerden Mehmet Ham-zaçebi de ceza yönünde oy kullandı.

http://haber.gazetevatan.com/olum-haberi-almis-gibiyim/508787/1/G%C3%BCndem
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process