Pınar Selek
Pınar Selek davasında hukuksuzluklara devam
14.12.2012

13 Aralık 2012 - Perşembe / İstanbul

Sosyolog-yazar Pınar Selek’in tam üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davası ile ilgili yan davalarda son duruşmada alınan skandal karar sonrası Çağlayan Adliyesi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Aralık 2012 Perşembe günü görülen duruşma kamuoyunun yoğun ilgisiyle karşılaştı. Dava öncesi Hala Tanığız Platformu tarafından düzenlenen ve Deniz Türkali'nin okuduğu basın açıklamasında ulusal ve uluslararası destekçi kurumlar ilan edilirken hukuk kisvesi altında son dönemdeki çok bilinçli ve incelikli operasyona dikkat çekildi. Bir sıkıntı ile karşılaşan herkesin Pınar'a danıştığını , Pınar'ın da bu zor zamanlarda onların elini hiç bırakmadığın hatırlatan Türkali basın açıklamasının şu temenni ile noktaladı: “ Biz Pınar Selek’in elini tutmaktan gurur duyuyoruz. O eli hiç bırakmayacağız. Ta ki hep birlikte bu ülkenin sokaklarında onun özgürlüğünün şenliğini kutlayana kadar. O gün Pınar yine en önde olacak. El edecek hepimize, hep birlikte şarkılarımızı söyleyelim diye. İşte o gün bütün bu basın açıklamalarını konfeti yapıp havalara savuracağız ve kahkahalarla güleceğiz. Adalet dediğimiz de bu resimden ibaret.”

Hıncahınç dolu duruşma salonunda pek çok müdahil avukat ve uluslararası gözlemcinin katılımıyla başlayan duruşmada geçici mahkeme heyeti Pınar Selek avukatlarının reddi hakim taleplerini mahkemece reddedildiğini bir ara kararla bildirdi. Bunun üzerine söz alan Pınar Selek avukatları yeni öğrendikleri reddi hakim kararının reddi konusunda itiraz yoluna gideceklerini beyan ederek, “Red konusunda kesin bir karar verilmeden reddedilen hakim tarafından veya onun katılımı ile bir sonraki yeni bir oturuma başlanamayacağını” hatırlattılar. Ancak CMK uyarınca red konusunda kesin bir karar olmadığından geçici heyetin bu duruşmaya hiç başlamaması gerekirken bilakis savcının esas hakkındaki mütaalasını tekrarladığı ve avukatlara esas hakkında savunma beyanlarını sorduğu görüldü. Savunma makamının red kararına itiraz hakkı tamamlanmadan mahkeme heyetinin yargılamaya devam etme gayreti Pınar Selek davasında son dönemde gözlemlenmekte olan hukuksuzlukların ne dereceye vardığını bir kez daha açıkça ortaya serdi.

Verilen uzun bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti Pınar Selek avukatlarının itiraz mercii olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine yasal itirazlarında bulunmalarına bir sonraki duruşmada ise istemeleri halinde esas hakkında savunma yapmalarına karar verdi. Yeni duruşma tarihi 24 Ocak 2013 Perşembe Saat 10:30 olarak açıklandı.

Usul hakkındaki en temel ihlaller sürerken duruşma tutanağında sürekli Pınar Selek'in hakkında verilmiş olan beraat kararı kesin bir hüküm değilmişçesine esas hakkında savunmadan bahsedilmesi büyük kaygı ve tepkiyle karşılandı. Davayı yakından takip eden yurtiçindeki ve yurtdışındaki heyetler ile aralarında milletvekili, gazeteci, yazar, sanatçı ve aktivistlerin de bulunduğu her kesimden destekçi süregelmekte olan bu hukuk skandalları karşısında mücadelelerini sürdüreceklerini ve davanın gidişatı konusunda son derece temkinli ve uyanık olunması gerektiğini vurguladılar.

Pınar Selek davası Avrupa Parlementosu milletvekilleri ve Türkiye raportörünün son açıklamaları ile Dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Uluslararası sosyal bilim kuruluşları, akademiler ve insan hakları teşkilatları da adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisi olacaklarını ilan etmiş bulunuyorlar.


Hala Tanığız Platformu

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process