Türkiye'nin ilk feminist kitabevi Amargi, yoğun ilgiyle karşılanan Küçük Hanımefendi Edebiyat atölyesinin tartışmalarını kitaplaştırdı. Dünya edebiyatının önemli edebi eserlerine, feminist pencereden bakan "Küçük Hanımefendiler" gördüklerini, Kadınlar Dile Gelince'de ortaya koydu.
Amargi bünyesinde, Istanbul Bilgi Ünivesitesi'nden Aslı Güneş'in yönetiminde ve İlkay Ertem'in koordinatörlüğünde yaklaşık bir yıl önce çalışmaya başlayan Küçük Hanımefendi Edebiyat Atölyesi, edebiyata ve yazmaya meraklı çok farklı kesimden kadını bir araya getirdi. Editörlüğünü de Aslı Güneş'in bizzat üstlendiği "Kadınlar Dile Gelince" kitabı, amatör ruha profesyonel bir selam niteliğinde.
Amargi yayınlarından çıkan, 288 sayfa ve 5 bölümden oluşan Kadınlar Dile Gelince, 30 Eylül Çarşamba günü, Pera Müzesi'nde düzenlenecek bir kokteylle kamuoyuna tanıtılacak.
Amargi'nin kurucularından Sosyolog Pınar Selek'in önsöz yazdığı kitap, modern kadının çelişkilerini ve toplumsal mücadelesini tüm eserlerinde dile getiren Sevgi Soysal'a atfedildi.
'Deneyimlerimiz Hangi Kapıları Açıyor?' sorusuna cevap
Küçük Hanımefendi Edebiyat Atölyesi tohumu, Pınar Selek'in koordinatörlüğünü yaptığı "Deneyimlerimiz hangi kapıları açıyor?" projesiyle atıldı. Kadınların hayat ve yazıyla ilgili farklı deneyimlerini paylaştıkları bu toplantılar dizisi sonunda, edebiyat tarihine yoğunlaşarak bakma ihtiyacı ortaya çıktı. Bu deneyimler ışığında, klasik eserlere yönelik yapılan derinlikli okuma ve tartışmalar, feminist bakışla, daha önce farkedilmemiş pek çok ayrıntının görünür kılınmasını sağladı.
Amargi, önümüzdeki Ekim ayından itibaren de Donna Kişot Okuma Kulubü'ne ve "Full Metal Etek Film Okuma Atölyesi"ne ev sahipliği yapacak.