“İtaat, şiddet ve tek tiplik kıskacında erkek olmak”
Feminist Atölye olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftasında militarizmin, toplumsal cinsiyet kurgusu sonucunda ortaya çıkardığı erkeklik hallerini, militarist şiddetin meşrulaştırıcı yapısını ve bireyleri tek tipleştirmek aracılığı ile yarattığı itaat kültürünü sorguluyor.
Konu ile ilgili FEMA’dan şu açıklama yapıldı: “Adalet için Pınar Selek, Pınar Selek için adalet” demek üzere bir araya gelmiş “Hala Tanığız Platformu”nun bir parçası olarak düzenleyeceğimiz bu panelde Pınar Selek’in, “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” isimli çalışmasının ilham kaynağı olan “bir bebekten katil yaratan zihniyeti” tartışıyoruz. “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” militarizmin, toplumsal cinsiyet içerisinde erkekliği inşa eden rolü yanında, milliyetçilik ideolojisi ile ayrılmaz bağlılığını da gözler önüne seriyor. Zorunlu askerlik hizmetine tabi tutulan her birey, militarist kültürün etkisi altına giriyor. Böylece sorgulama yapmadan itaat etme hali, tek tipleşme, hiyerarşik yapı ve şiddet uygulamaları erkekler tarafından içselleştiriliyor. Selek’in yaptığı saptamalardan hareketle, militarist öğelerin sadece askerlik kurumunda değil, aile ve eğitim kurumu içerisinde de yeniden üretiliyor. Feminist politikanın militarizm ve milliyetçilik tarafından inşa edilen kadınlık ve erkeklik rolleri üzerinden geliştirdiği yaklaşımlar çerçevesinde gerçekleştirilen toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair çalışmalarda, sözü edilen kurumların da incelenmesi gerekiyor. Kıbrıs’ta iki toplum arasında yaşanan çatışmalar ve sonrasında gerçekleştirilen askeri harekâtlar sonucunda oluşturulan militarist yapının Kıbrıslı Türkler üzerindeki etkisi azımsanmayacak boyuttadır. 1974 yılında adanın fiili olarak bölünmesinin ardından, kuzeydeki yönetim üzerinde egemenliğini kuran Türk milliyetçiliği, birçok kurum içerisinde militarist kültürün meşrulaştırılmasına neden olmuştur. Bu bakımdan milliyetçilik ve militarizm ideolojilerinin adada yarattığı enkazın sorgulanması önemlidir.
Bu sorgulamayı hep birlikte yapmak üzere tüm halkımızı, 5 Mart 2012 tarihinde, saat: 19.00’da Naci Talat Vakfı’nda gerçekleştireceğimiz panelimize bekleriz”
8 MART HAFTASI KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLER
2 Mart- KTÖS-KTOEÖS, İstanbul Üniversitesi - KADEM işbirliği ile "Kuzey Kıbrıs'ta Kadınların Yaşam Memnuiyeti", tartışma, , Yer: KTOEÖS, saat:14.00.
3 Mart- Made in Dageham – Film gösterimi, Baraka Kültür Merkezi, yer: Baraka Lokali, saat: 19:00.
5 Mart- “İtaat, Şiddet ve Tek tiplik Kıskacında Erkek Olmak” – Panel, Feminist Atölye(FEMA), yer: Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi, saat: 19:00.
6 Mart - “Dış Ses” – Tiyatro gösterisi, CTP-BG Kadın Örgütü, yer: Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphanesi, saat: 20:00.
6 Mart- PEO-DEV-İŞ, Makarios Hastanesi Çocuk Bölümü ziyareti ve Kıbrıslıtürk sanatçıların hastaneye armağan edeceği sanat eserlerinin takdimi – saat 10.00
7 Mart - “Değişen Dünya’da Kadının Rolü” – Panel, TDP Kadın Örgütü, yer: Yakın Doğu Üniversitesi, saat: 19:00.
7 Mart- Panel KTÖS – KTOEÖS , Panel, Yer: KTÖS, Saat.18.30.
7 Mart- PEO-DEV-İŞ, Resepsiyon, yer: Gönyeli Belediyesi, saat.11:00
8 Mart 2012 “Sesini de Al Gel” sloganı ile gerçekleştirilecek yürüyüş, saat: 16:00, başlangıç noktası: Dereboyu/Lefkoşa. Yürüyüş sonrasında Selimiye Meydanı’nda düzenlenecek olan festival, Organizasyon Komitesi, saat: 18:00.
9 Mart -“Bilgi Üretiminde Kadının Rolü” – Panel, KTAMS – DAÜ KAEM, yer: KTAMS 50. Yıl Lokali, saat: 10:00 - 14:00.
10 Mart - Emekçi Kadınlar Panayırı, CTP-BG Kadın Örgütü, yer: Girne Barış Parkı( sulu çember karşısı), saat: 10:00- 18:00.
10 Mart - Kısa Film Gösterimi, YKP-fem, yer: Occupy Aktivite Merkezi (OBZ Activity Center, Lokmacı Ara Bölge), saat: 18:30.
12 Mart - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü- Forum, Baraka – Barikat – KSP, yer: KTOEÖS Lokali, saat: 19:00.
12 Mart- Çokkültürlü Kadın Merkezi tarafından hazırlanan Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Ermeni, Maronit ve Latin kadın sanatçıları ortak sergisinin açılışı, Yer: Ledra Street Barış Salonu, saat.18.30.
13 Mart- PEO’ya bağlı SİDİKEK ile BES tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta barışa katkı koyan Sevgül Uludağ ve Eleni Mavru’nun ödüllendirileceği Yer: : Ledra Street Barış Salonu, saat.18.30.
http://www.yeniduzen.com/detay.asp?a=41027