Pınar Selek
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Pınar Selek’e yönelik on iki yıllık hukuk tacizini kınadı
14.03.2011

18 Ocak 2011

Pınar Selek’e on iki yıllık hukuk tacizi

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve Dünya İşkence Karşıtı Örgütü’nün (OMCT) ortak programı olan İnsan Hakları Savunucularını Koruma Gözlemevi, kadın ve azınlık hakları savunucusu Pınar Selek’in beraat etmesi yönünde uluslararası mobilizasyon çağrısında bulunuyor.

 

Kadın hakları, sokak çocukları, Kürt ve Ermeni azınlıklar da dahil olmak üzere ezilen topluluklar ve ayrımcılık kurbanları haklarının savunucusu Pınar Selek, 9 Şubat 2011 tarihinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak. İnsan hakları savunucusu Selek’e açılan cezai kovuşturma 1998’den bu yana devam ediyor.

Önce hiçbir kanıt olmadan PKK’yı desteklemekle, sonra da 1998’de İstanbul’da Mısır Çarşısı’nda bir bomba patlamasına neden olmakla suçlanan Pınar Selek iki buçuk sene tutuklu kaldı, işkence gördü ve her iki suçlamadan da delil yetersizliği nedeniyle 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat ettirildi. Dahası mahkeme soruşturmaları ortada bomba olmadığını büyük ölçüde teyid ederek patlamayı bir gaz kaçağına atfetti; soruşturma sırasında Pınar Selek’i suçlayan sanık da mahkeme esnasında ifadesini geri çekti. Bununla birlikte, savcı bu kararları iki kere temyiz ederken Yargıtay da ilk davalarda verilen kararları iki kere bozarak yürütmeyi durdurdu.

Yargıtay Başsavcısı Yargıtay’ın kararlarına karşı temyiz başvurusunda bulundu. Fakat 9 Şubat 2010 tarihinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Başsavcısı’nın itirazını reddederek Yargıtay’ın kararının makul olduğunu açıkça belirtip Pınar Selek için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Gelinen noktada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi davayı yeniden görecek. Mahkeme Pınar Selek için bir kere daha beraat kararı verirse, bu karar yine Yargıtay Genel Ceza Kurulu’na gidecek. Pınar Selek’in hakları geçtiğimiz on iki yıldır ihlal edilmektedir ve kendisi ne normal bir yaşam sürdürebilmekte ne de insan hakları savunuculuğu faaliyetlerini sürdürebilmektedir.

Gözlemevi, Türkiye’deki otoriteleri, Pınar Selek’in meşru hakkı olan insan hakları savunusu faaliyetlerine bir misilleme olarak karşı karşıya kaldığı hukuk tacizine bir son vermeye çağırıyor. Buna ek olarak Gözlemevi, bu açıklamayı okuyanları, Türk otoritelerine, Pınar Selek’e ilişkin endişelerini ve onunla dayanışmalarını dile getirmeye çağırıyor.

 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process