Pınar Selek
Pınar Selek İsveç Parlamentosu'nda
11.03.2011

10 Mart günü Stockholm'de Kültür Kafe'de düzenlenen 8 Mart etkinliğinden...

11 Mart 2011 - Stockholm

İsveç Parlamentosu'nun davetlisi olarak "Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü" başlıklı konferansta konuşmak üzere Stockholm'e gelen Sosyolog Pınar Selek, ilgiyle karşılaştı.

10 Mart akşamı Kültür Cafe de 8 Mart vesilesiyle düzenlenen bir panele katılan Selek, 11 Mart  günü ise Meclis konferans salonunda, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin kısıtlamaları nedeniyle ismi öne çıkan Türkiye üzerine bir sunum yaptı.
Konferansta, Pınar Selek'in yanı sıra, İsveç Sol Parti Uluslararası Forumu Başkanı ve Stockholm Belediye Meclisi Sol Parti Grup Başkanı Anna Margarethe Livh, İsveç Gazeteciler Birliği adına Arne Körling,  İsveç Yazarlar Birliği'ni temsilen Mats Söderlund, İsveç Pen Başkanı Ola Larsmo, Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Başkanı Jesper Bengtsson birer konuşma yaptı. Dagens Nyheter gazetesi iske Kültür Yazı Müdürü ve İsveç'in tanınmış gazetecilerinden Arne Ruth'un moderatörlüğünü yaptığı konferansı, aralarında Valter Mutt (Miljöpartiet / Cevreci Parti), Amineh Kakabaveh (Vänsterpartiet / Sol Parti), Fredrik Malm (Folkpartiet / Halk Partisi), Helene Petersson'un (Socialdemokraterna) da bulunduğu çok sayıda milletvekili ile 12 Eylül ile çeşitli kısıtlıyıcı ve baskıcı yasalar nedeniyle Türkiye'den İsveç'e gelenler de izledi.
Selek, konuşmasında Türkiye'nin içinden geçtiği süreci, demokratikleşme önündeki engellere, 12 Eylül Anayasası'na, Kürt sorununa,  Türkiye'de sembol haline gelen davalara yine basın ve düşünce kısıtlamaları nedeniyle cezaevine konulan gazetecilere değinerek özetledi. AKP'nin bazı adımlar attığını ancak demokratik ve hukuk devleti için gerekli olan temel değişikliklerin hala yapılmadığına dikkat çekti. Konuşmasında, kendi davasına ve durumuna da değinen Selek, 3. kez beraat ettiğini ancak savcının itirazı ile davanın yeniden yüksek yargıya gideceğini anlattı. Üç kez beraat etmesine karşın davanın devam ediyor olmasının hukuki değil siyasi nedenlerden kaynaklandığının altını çizen Selek, Türkiye'de ötekileştirenlerle temas ettiği ve onların durumunu görünür kılmaya çalıştığı için hedef alındığını söyledi.

Göçmen kadınlar ile buluşma olmadı

İsveç'te yaşayan Türkiye kökenlilerin de içinde bulunduğu kalabalık bir dinleyici grubunun izlediği panele, Pınar Selek'in yanı sıra İsveç Sol Parti Uluslararası Forumu Başkanı ve Stockholm Belediye Meclisi Sol Parti Grup Başkanı Anna Margarethe Livh ile Sol Parti Milletekili Amineh Kakabaveh katıldı. Pınar Selek konuşmasında, Türkiye'deki feminist hareketi ve feminizmi anlattı. Konuşmasında, Avrupa kadin hareketiyle, Avrupa'daki feminist tartismalarla Turkiye'dekiler arasinda bir karsilastirma da yapan Pınar Selek, kuresel politikalarla daha da güçlenen patriarkaya karsi enternasyonal dayanışmayı geliştirmeye olan ihtiyaca vurgu yaptı. Konuşmalar ve sonrasındaki soru cevap bölümünde  enternasyonal dayanışma önündeki engeller tartışıldı. Harartli geçen ve dinleyicilerin verimli buldukları tartışmalarda, ozellikle Avrupa feminist hareketinde, kadınlar arası heyirarşilerin görülmediği, patriarkanın farklı mekanizmalar aracılığıyla yarattığı mağduriyetleri çözümlemediği, bu nedenle göçmen kadınların bu hareketlerle bütünlememediği dile getirildi. hiyerarsilerin gorulmedigi, patriarkanin farkli mekanizmalar araciligiyla yarattigi magduriyetleri cozumlenmedigi, bu nedenle gocmen kadinlarin bu hareketlerle butunlesemedigi dile geldi.
STOCKHOLM
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process