Pınar Selek
70 ülkeden Pınar Selek’e destek
7.02.2011


PEN’in Pınar Selek ile dayaşınma kampanyasına, 70 ülkeden aralarında, kamuoyunun yakından bildiği yazar, aydın, sanatçı, gazeteci, akademisyen ve aktivistin bulunduğu yaklaşık 6 bin kişi katıldı

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Almanya Merkezi, iki kez beraat etmesine karşın Sosyolog Pınar Selek’in Yargıtay Genel Kurulu’nun kararı nedeniyle 9 Şubat’ta İstanbul’da görülecek  olan davasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Heinrich Böll Vakfı’nın Berlin’deki merkezinde Saat 11.30’da başlayan toplantıya Almaya’nın en tanınmış yazarlarından Günter Wallraff, PEN Almanya Merkezi Genel Sekreteri Herbert Wiesner,  PEN Yönetim Kurulu üyesi ve Baskı Altındaki Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Christa Schuenke, Heinrich Böll Vakfı Başkanı Ralf Füks ile Sosyolog Pınar Selek katıldı.  Toplantıya ünlü yazar Günter Grass ile Cumhuriyetçi Avukatlar Birliği de yazılı mesaj göndererek Pınar Selek’in yeniden yargılanacak olmasını skandal olarak tanımladılar. 

6 bin imza

PEN Yönetim Kurulu Üyesi ve Baskı Altındaki Yazarlar Komitesi Başkanı Christa Schuenke tarafından  PEN adına hazırlanan basın metnini okudu. Schuenke, PEN’in burslusu olarak Berlin’de bulunan Pınar Selek’in iki kez beraat ettiği bir davadan yeniden yargılanacak olmasını vahim bir durum olarak niteledi. Buna karşı PEN olarak geçen yıl başlattıkları Pınar Selek ile dayanışma kampanyasına 70 ülkeden kamuoyunun çok yakından tanıdığı aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, politikacı, gazeteci, insan hakları aktivisiti 5 bin 695 kişinin destek verdiğini belirtti. Schuenke, bunlardan 14’ünün Almanya’daki parti yöneticileri, 29’unun Avrupa Parlamentosu üyeleri, 415 kişinin yazar, 183 kişinin Profesör olduğunu belirtti.

Hukuki değil


Almanya’nın en tanınmış yazarlarından biri olup Türkiye kamuoyununda “En Alttakiler” kitabıyla bilinen Günter Wallraff ise yaptığı konuşmada, Pınar Selek davası ve Hrant Dink davasını Türkiye’deki iki sembol davadan biri olarak tanımladı. Pınar’ın ötekileştirilen kesimlerle ilgilenmesinin bir sonucu olarak böyle bir duruma maruz kaldığını düşündüğünü söyleyen Wallraff, Pınar Selek’in “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabının almanca çevirisini basına göstererek, yeniden yargılama kararına yol açan nedenlerden birinin de söz konusu kitap olabileceğini söyledi. Wallraff, benzer bir durumun Doğan Akhanlı ile  cezaevlerine ilişkin yazdığı için bir yıl hapiste yatacak olan Nevin Berktaş’a değindi.  Walraff, 9 Şubat’taki duruşmada da hazır olacağını söyledi.
Toplantının başında konuşan Heinrich Böll Stiftung Başkanı Ralf Füks ise Pınar Selek davasınının, Türkiye’nin AB üyeliği açısından bir yol ayrımı niteliğinde olduğunu belirterek, 9 Şubat’ın bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

‘Kazanacağımıza inanıyorum’

Sosyolog Pınar Selek ise yıllardır başkaları için yürütülen dayanışma mücadeleleri içinde yer aldığını, şimdi aynı şeyin kendisi için  ortaya konulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Dayanışma dünyanın en güzel şeyidir” diyen Selek, bu tür durumlarda sabırı ve mücadeleyi sürdürmek gerektiğini belirterek, sonunda kazacaklarına olan inancını ifade etti.
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process