25.01.2011
Helenê Flautre, Ali Yurttagül ve Maria Eleni Koppa.
AB-Türkiye Karma Komisyon Eşbaşkanı Helenê Flautre, iki kez beraat ettiği halde yeniden yargılanmak istenen Sosyolog Pınar Selek için Adalet Bakanı ile görüştü, ardından bir basın toplantısı düzenleyerek yerel mahkemeden hür iradesini tekrarlaması temmenisinde bulundu.
AB Türkiye ilişkilerinde önemli bir rol oynayan Avrupa Birliği-Türkiye Karma Komisyonu’nun toplantısı için hafta başında İstanbul’a gelen Komisyon Eşbaşkanı Helenê Flautre ile komisyon üyesi Maria Eleni Koppa, sosyolog Pınar Selek’le ilgili özel bir basın toplantısı düzenledi.
24 Ocak Pazartesi günü Hilton Otel’inde düzenlenen ve AP Yeşiller Grubu Danışmanı Ali Yurttagül’ün çevirmenliğini yaptığı toplantıda, Komisyon Eş Başkanı Flautre, 9 Şubat’taki mahkeme öncesi kaygı ve temennilerini kamuoyu ile paylaştı.
Avrupa Parlamentosu olarak Türkiye’nin AB üye adaylığı çerçevesinde Pınar Selek davasını yakından izlediklerini belirten Eş Başkan Flautre, nitelikli bir bilim kadını olarak toplumun marjinal kesimlerini ve tartışmalı zor konularını ele alan Pınar Selek’in tam da bu tercihi dolayısıyla cezalandırılmak istendiğini vurguladı.
Adalet Bakanı ile toplantı
Konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı ile yaptıkları görüşmeye ilişkin de açıklamada bulunan Flautre, “Sürmekte olan bir dava ile ilgili görüş bildiremeyeceğini ve etkiden bulunamayacağını belirten Sayın Bakan’a bizim de böyle bir beklentimizin olmadığını ancak, ülkenin kanunlarına göre işkence altında alınmış ifadelerin yargı sürecinde kullanılamayacağına yönelik bir karar olduğunu ve Adalet Bakanı’nın da bu gerçeği, bu kanuni altyapıyı mahkemeyi baskı altına almadan önümüzdeki günlerde dile getirebileceğini belirttik. Beklentimiz; Pınar Selek’i iki kez suçsuz bulan ve beraat ettiren yerel mahkemenin hür iradesini tekrarlayabilmesidir” dedi.
Avrupa'da Pınar Selek'e yoğun bir ilgi gösterildiğine de dikkat çeken Flautre, "Süreç bitmezse Türkiye'deki adalet sisteminin imajı yara alacak, düşünce özgürlüğü ve adaletle ilgili eksiklikler olduğu ortaya çıkacak. Selek'i suçsuz bulan ilk mahkeme iradesini tekrar etmeli." dedi ve devam etti: "Mısır Çarşısı'ndaki gaz patlamasını bomba gibi gösterip bunun bir terör olayı olduğunu iddia etmek inanılır gibi değil. Avrupa Komisyonu'nun davayla ilgilenmesini talep ettik. Bütün isteğimiz haksız yere suçlanıp yargılanan değerli araştırmacı Selek'in Türkiye'ye dönüp çalışmalarına devam etmesini sağlamaktır."
“İmza kampanyası başlatacağız’
Bugünlerde tamamlanacak olan Avrupa Birliği Raporu nedeniyle Türkiye'nin de tartışıldığını söyleyen Koppa, "AP raporuna Pınar Selek'in durumuna değinen değişiklik önerisi verdik. Bunun rapora gireceğini umut ediyorum. Türkiye'de bütün ilerici insanların Selek'in durumuna eğilmesini ve talihsiz süreci değiştirmeye çalışmasını istiyor ve bekliyorum." dedi.
AP milletvekili ve Komisyon üyesi Maria Eleni Koppa da on iki yıllık yargılama süre göz önünde bulundurulduğunda yaşananlarla ilgili sorumluluğun sadece hükümete ait olmadığı belirterek, “Evet, hükümet bu durumu yaratmamıştır ama buna son verme sorumluluğu kendisindedir” dedi. Pınar Toplantı sonunda, Selek hakkında daha önce iki kez beraat kararı veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bir kez daha hür iradesini tekrarlamasını beklediklerini yineleyen parlamenterler, konuyla ilgili AP bünyesinde bir imza süreci de başlatacaklarını da duyurarak, “Arzumuz ve beklentimiz Pınar Selek’in çalışmalarını yeniden özgürce Türkiye’de sürdürebilmesidir” dediler. İSTANBUL
|
|