Pınar Selek
Bağımsız yargı ilerleme için şart
10.4.2014 Burcu Karakaş - 09.04.2014 -  Milliyet

Bağımsız yargı ilerleme için şart

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori, Türkiye’de yapılan yargı tartışmalarıyla ilgili “Bağımsız yargı sisteminin sağlanabilmesi için somut ilerleme kaydetmeyen hiçbir aday ülke, AB üyelik sürecinde kaydadeğer ilerleme de beklememeli” diye konuştu.

Filori, Brüksel’de, AB üyeliğine aday ülkelerdeki gelişmelerin ele alındığı “Hukukun Üstünlüğü” başlıklı seminerde, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Filori, şöyle konuştu:
“AB Komisyonu olarak Türkiye’de son dönemde görülen Ergenekon, KCK gibi davalarda yaptığımız gözlemler sonucunda savunma yapan avukatların dosyalara kısıtlı erişim sağlayabildiğini, duruşmalarda birçok eksik uygulama yaşandığını gördük. Hukukun üstünlüğüne saygı, AB üyelik sürecini yürüten her ülke için en temel kriterlerden biri. Bağımsız yargı sisteminin sağlanabilmesi için somut ilerleme kaydetmeyen hiçbir aday ülke, AB üyelik sürecinde kaydadeğer ilerleme de beklememeli. Yargı organlarının bağımsız ve etkin bir şekilde işleyişi ile savunma hakkının garanti altına alınması, üyelik sürecinin en temel şartlarını oluşturan unsurlar arasında yer alıyor.”

‘Gelişmelerden endişeliyiz’
Filori, yıllar süren yargılamaların AB standartlarına aykırı ve kabul edilemez olduğunu vurguladı “Pınar Selek davasında olduğu gibi, uzun yıllar süren davalar AB standartları çerçevesinde kabul edilemez olmasının yanı sıra endişe verici bir durum arz ediyor” dedi. Filori, “Son dönemde yaşanan gelişmeler, Türkiye ile temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularında diyaloğu artırmamız gerektiğini anlamamıza vesile oldu. Bu gelişmelerden dolayı endişeliyiz. Dolayısıyla da, AB standartlarının gelişmesine yardımcı olmaya hazırız ve bundan da memnuniyet duyacağız” diye konuştu.    

Kaynak:http://siyaset.milliyet.com.tr/bagimsiz-yargi-ilerleme-icin-sart/siyaset/detay/1864169/default.htm



Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process