Pınar Selek
AB’den Türkiye’ye Pınar Selek uyarısı
1.3.2013

AB’den Türkiye’ye Pınar Selek uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori, sosyolog Pınar Selek’in avukatlarından Yasemin Öz’e yazdığı mektupta, “Uluslararası standartların ihlal edildiği her dava, ciddi bir endişe konusudur” dedi.

 

BURCU KARAKAŞ / Ankara

Sosyolog Pınar Selek’in Mısır Çarşısı davasından üç kez beraat etmesine rağmen yeniden yargılanarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Ocak’ta ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermesinin ardından, avukat Yasemin Öz AB Komisyonu’na bir mektup yazdı.



Adil yargılamanın önemi
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avukat Yasemin Öz’ün Pınar Selek hakkında kaleme aldığı mektuba AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi Jean-Christophe Filori’nin yanıt yazmasını istedi.
Filori’nin verdiği yanıtta, adil yargılanma hakkının önemi vurgulanarak, bu hakkın ihlal edilmesinin “ciddi bir endişe” konusu olduğu belirtildi.

http://gundem.milliyet.com.tr/ab-den-turkiye-ye-pinar-selek-uyarisi/gundem/gundemdetay/01.03.2013/1674813/default.htm

Gönderilen mektubun tam metni:

"Sayın (Stefan) Füle, 8 Şubat'ta Pınar Selek davası hakkındaki endişelerinizi dile getirdiğiniz mektuba benim yanıt vermemi rica etti. Komisyonumuz, Selek davasını ilk günden bu yana yakından takip etmekte ve hem Pınar Selek hem de onun avukatları ile düzenli olarak iletişim halindedir. Selek'e üç kez beraat vermesine rağmen yerel mahkedemeden çıkan son karar, davaya yeni bir boyut kazandırmıştır. Komisyonumuz davanın bu şekilde uzamasından büyük üzüntü duymakta, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) de yer alan makul bir süre içinde adil yargılanma hakkına saygı duymanın öneminin altını çizmektedir. Genel olarak belirtmek gerekirse, bütün dava süreçleri Türkiye'nin de taraf olduğu AİHS tarafından belirlenen uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Bu standartların ihlal edildiği her durum, ciddi bir endişe konusudur. Sizleri, Pınar Selek davasını yakından takip etmeye devam edeceğimiz konusunda tekrar temin ediyor ve adil yargılanma hakkına verdiğimiz önemi yineliyoruz."
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process