Pınar Selek
Pınar Selek: Yargıtay aşamasından umutluyum
30.1.2013

İstanbul Mısır Çarşısı'nda 15 yıl önce 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili yargılanan sosyolog Pınar Selek, daha önceden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dosyası bulunduğunu da hatırlatarak, iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda AİHM'ye başvuracaklarını dile getirdi.

Hukuksuz bir kararla karşı karşıya kaldığını öne süren Pınar Selek, dosyayı bilen mahkeme başkanının hasta olduğu bir dönemde onun yerine geçen yedek hakimlerin birden bire süreci tersine çevirdiklerini söyledi. Selek, "22 Kasım’da davanın görüldüğü mahkemeye hukuk dışı bir müdahale yapıldı. Çünkü beraat etmişim, buna itiraz edilmiş artık Yargıtay’a gidiyor dosya. Yargıtay aşamasındayken artık mahkemenin ona el sürme hakkı yok. "Aslında gidişat o zamandan belliydi." diye konuştu.

"Başıma gelebileceklerden onlar sorumlu"

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almanın zor bir durum olduğunu ifade eden Pınar Selek en zorunun da katil damgası yemek olduğunu belirtti.

Kamuoyuna kendisinin katil diye sunulduğunu ifade eden Pınar Selek, "Yarın başıma gelecek her şeyden onlar sorumludur. Hrant da Türk düşmanı olarak lanse edildi. Oysaki Hrant tam tersine farklı olanları birleştirmeye çalışıyordu, diyalog mücadelesi veriyordu. Tam karşı olduğu bir şeyle suçlamak çok bilinçli olarak onu yok etme çabasıydı. Benim başıma gelecek her şeyden onlar sorumlu." ifadelerini kullandı.

Mahkemenin verdiği kararı duyunca ilk babasını düşündüğüyle ilgili de Selek, "Mahkemede o karar verilirken babam ne haldeydi onu düşündüm, kız kardeşimi düşündüm. Ağırlaştırılmış müebbet... Tek başına katliam sorumlusu oluyorsunuz. Korkunç bir durum." diye konuştu. Mahkemenin kendisi için büyük bir sınav olduğunu da belirten Selek, "Bu davayla inancımız sınandı. Üç defa beraat aldım. Çünkü somut hiçbir şey yok sadece birbirine karıştırılmış sahte belgeler var." ifadelerini kullandı.

"Telefonlarım hiç susmadı"

Kararın ardından Türk ve Fransız politikacılardan büyük destek gördüğünü belirten Pınar Selek, telefonlarının hiç susmadığını ifade etti. Fransa’da hükümet partisinden 48 milletvekilinin ortak açıklama yaparak "hukuksuzluğa karşı tepkisini" dile getirdiğini vurgulayan Selek, ayrıca Strasbourg Belediye Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Parti Milletvekili Philippe Bitz'in mahkeme gecesi ‘Pınar’ın güvenliğini sağlamaya hazırız’ diye açıklama yaptığını söyledi.

Strasbourg Üniversitesi Rektörü Alain Beretz’in de, öğretim görevlilerinin bulunduğu toplantıda Pınara dokunmak isteyen önce bize dokunacak açıklamasında bulunduğunu söyleyen Selek, üniversite eğitimini gerçekleştirdiği Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki hocalarının da bu süreçteki desteklerini unutmayacağını vurguladı.

Arkasındaki uluslararası destek için bir çaba sarf etmediğini de belirten Pınar Selek, tek bir kadın olarak yurt dışına çıktığını ve bu süreçte kadın derneklerinden destek gördüğünü ifade etti. Şanslı olduğunun altını çizen Selek, "Ben de anlayamadım, çok hızlı bir şekilde gelişti. Ben de çaba sarf ettim ama insan kendisi için çok uğraşamıyor" diye konuştu.

"Sığınmak kelimesi ters ama kendimi güvenceye almak için başvurabilirim"

Fransa’ya sığındığı iddialarına da açıklık getiren sosyolog Pınar Selek, "Sığınmak kelimesi bile bana çok ters geliyor. İltica başvurusunda bulunmadım. Ama bundan sonra ne olacağını bilmiyorum. Avukatlarımla görüşeceğim. Yargıtay süreci bitinceye kadar iç hukuk mücadelesi vereceğim." diye konuştu. Selek, iltica başvurusunu kendisini güvence altına almak için yapabileceğini de ekledi.

Bundan sonra Türkiye’ye dönememe fikrini de mahkeme kararından sonra düşündüğünü belirten Pınar Selek, "Bu fikirle üç dört gündür yüzleşmek zorunda kalıyorum. Şimdiye kadar hakkımda yakalama kararı bile yoktu şimdi kendimi bu fikre inandırmaya çalışıyorum. Ölüm dediğim nokta biraz da bu" diye konuştu.

Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyen Selek, "Dilini hikayesini bildiğin şeyi hatasıyla seviyorsun. Tıpkı yanlış yapan kardeşini hatasıyla kabul ettiğin gibi." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son dönemde yürütülen barış görüşmelerinden de umutlu olduğunu söyleyen Pınar Selek, toplumsal tabana inerek daha şeffaf ve toplumsal katılıma açık bir şekilde bu görüşmelerin yürütülmesi gerektiğini söyledi. Barış ihtimalinin konuşuluyor olmasının bile sevindirici olduğunu kaydeden Selek, yüz binlerce kişilik barış yürüyüşleri düzenlenerek herkesin sürece aktif katılım göstermesi gerektiğini ifade etti.

Cihan Haber Ajansı

http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=pinar-selek-yargitay-asamasindan-umutluyum&haberid=4188

 


Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process