Pınar Selek
GIT Türkiye: Duruşmada Pınar Selek’in yanında olacağız
11.12.2012

13 Aralık 2012 Perşembe günü saat 14.00’te görülecek duruşmada Pınar Selek’in yanında olacağız.

 

Sosyal bilimci Pınar Selek’in daha önce üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davasının 22 Kasım Perşembe günü yapılan son duruşmasında, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Şubat 2011 tarihinde Pınar Selek hakkında verdiği nihai beraat kararını yetkisi olmadığı hâlde geri aldı. Türkiye ve dünya hukuk tarihinde benzeri görülmemiş skandal bir karar olarak tarif edilen bu kararla bir mahkeme kendi beraat kararını yok saydı. Avukatların salon dışında bekletildiği bir ortamda alınan bu kararla, alenen Ceza Muhakemesi Kanunu çiğnendi. 

Daha önce farklı örneklerine de şahit olduğumuz, Türkiye’de bilgi ve deneyimlerini yaşadığı toplumla dürüstçe paylaşmak, araştırma konularının seçiminde ve yönteminde güdümsüz, özgür hareket etmek isteyen bilim insanlarına ve araştırmacılara karşı ahlaki, siyasi ve hukuki baskıların akıl almaz noktalara geldiği bu süreci endişeyle izliyoruz. 14 yıldır maruz kaldığı baskılara rağmen sosyal bilim alanına emek vermeye devam eden, ezilen, dışlanan, görmezden gelinen gruplara yönelik çalışmalarıyla tanıdığımız Pınar Selek, bilim insanlarına ve araştırmacılara karşı sürdürülen sindirme ve caydırma politikalarından bir kez daha nasibini almış, adaletsizlikle bir kez daha karşı karşıya bırakılmıştır.

Yıllardır çeşitli oyunlarla sürdürülen bu dava sürecinin salt hukuki bir mesele olmadığının, Pınar Selek’in nezdinde Türkiye’de bilimsel çalışmaların özgürlüğü ve toplumun yararına sürdürülmesi için mücadele eden insanlara karşı bir tehdide dönüştürülmek istendiğinin farkındayız. GIT Türkiye olarak bütün bu sürecin karşısında yer aldığımızı, 13 Aralık 2012 Perşembe günü saat 14.00’te Çağlayan Adliyesi'nde görülecek duruşmada Pınar Selek’in yanında olacağımızı duyuruyoruz.

Duruşma öncesinde Çağlayan Adliye Binası'nın C Kapısı önünde buluşulacak, saat 13:00'te "Hala Tanığız Platformu" tarafından basın açıklaması yapılacaktır.

GIT Türkiye (Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu)

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process