Pınar Selek
Pınar Selek ve Bitmeyen İşkence

Zeynep Oral

İşkence, yasadışıdır. Sosyolog, yazar Pınar Seleke tam 14 yıldır işkence yapılıyor. Resmen hukuk eliyle; adalet alet edilerek işkence devam ediyor

Pınarın, cezaevinde ve emniyette görmüş olduğu filistin askısı dahil olmak üzere işkencenin izleri uluslararası kurumlar tarafından çoktan raporlarla belgelendi. Hiç kuşkum yok ki, günün birinde 14 yıldır yaşamakta olduğu bu hukuk eliyle işkence de belgelenecek ve hukuk fakültelerinde ders niyetine okutulacak! Bizim ülkemizde değilse bile, uygar, çağdaş ülkelerde

***

İşkence, yasadışıdır. 1998de, Mısır Çarşısındaki patlamada sanık diye yakalananlardan biri (Abdülmecit Öztürk) suçu Pınar Seleke yüklemişti.

Bombayı birlikte imal etmekten, azmettirme, bomba koyma, çete kurmaya ne isterseniz, hepsi vardı suçlamada Ancak duruşmada bu sanık gördüğü işkence sonucu bu suçlamayı yaptığını söylüyor MİT, JİTEM ve Emniyet Pınar Seleki suçlamam için baskı yaptı diyordu. O duruşmada bir şey daha söyledi o sanık: Pınar Seleke dönüp; Dikkat et, öldürüleceksin diye uyarıda bulundu. (Oradaydım, duydum, duyduk, hepimiz duyduk.)

***

İşkence yasadışıdır. Kriminal Laboratuvar Kurulu raporu, Adli Tıp raporu, İstanbul Üniversitesi Analitik Kimya Anabilim Dalı raporu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi raporu; ODTÜ raporu, Emniyet raporları Ve mahkemenin tayin ettiği uzman profesörlerin raporları Hepsi Bomba değildir; tüpgaz patlamasıdır diye görüş belirttiler. Ama gelin görün ki imzasız ve tarihsiz, emniyetten mahkemeye gelen bir yazının ekinde bombadır deniyordu

***

İşlence yasadışıdır. 12. Ağır Ceza Mahkemesi 2006da oybirliğiyle Pınar Seleke beraat kararı verdi. Savcı itiraz edip temyize gitti. Yargıtay Ceza Dairesi kararı bozdu (usulden)

Mahkeme, 2. (yazıyla: ikinci ) kez yine oybirliğiyle Pınarı beraat ettirdi. Savcı itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu itirazı oyçokluğuyla reddetti. Dosya mahkemeye geri gitti.

Mahkeme, 3. (yazıyla üçüncü) kez Pınarı beraat ettirdi. (Nihai karar- Şubat 2011)

Eh tamam artık bitti mi?!

***

İşkence devam ediyor: Nerede kalmıştım: Tamam artık bitti mi? Yok efendim nerdeee! Geçen hafta Pınarı 3 kez beraat ettiren mahkeme, beraatten vazgeçti. Teknik nedenlerle”…

Evet küçük (!) bir ayrıntı: Mahkeme heyeti değişivermiş. Başkan hastalanmış rapor almış, yeni ve bugüne dek bu duruşmayı hiç izlememiş farklı hâkimlerden oluşan bir mahkeme heyeti beraat kararını kaldırmış.

Gelin de şimdi mahkemede Pınar Selekin avukatlığını yapan babası Alp Selekin isyanına katılmayın. Çuvallarca dosyayı yeni gelen hâkimlerin incelediğine siz inanıyor musunuz? Mahkeme heyetinin, üyeleri değiştikçe, karar değiştirebilmeleri nerede görülmüş? Hangi hukukta, hangi adalette?

Dava 28 Şubat döneminde açılmıştı. İleri demokraside devam ediyor. İşkence de öyle 13 Aralıkta bir sonraki duruşmada hepimiz orada olacağız: Bu ülkede adalete güvenip güvenemeyeceğimizi bir kez daha sınamak için. İşkenceye yeter demek için!

29 Kasım 2012 - Cumhuriyet

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=381724&kn=70&ka=4&kb=70

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process