Pınar Selek
"Mahkeme Kendi Kararını Temyiz Etti"

Mahkeme Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verdiği beraat kararında direnmekten vazgeçti. Sanıklar bir kez daha müebbetle yargılanacak.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
22 Kasım 2012, Perşembe

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı'nda yedi kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verdiği beraat kararında direnmekten vazgeçti. Böylece Selek ve Öztürk daha önce üç kez beraat ettikleri davada yeniden müebbetle yargılanacaklar.

Selek'in avukatlarından Yasemin Öz bianet'e, "12. Ağır Ceza Mahkemesi hukuka aykırı bir şekilde kendi verdiği beraat kararını geri aldı. Dünya tarihinde bir ilk gerçekleşti. Mahkeme kendi verdiği kararın temyizini kendisi yaptı" diye konuştu.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya mahkemenin esas heyeti katılmadı, duruşma yedek hakimle görüldü. Duruşmaya yargılanan beş sanığın hiçbiri katılmadı.

İki sanık hakkında mahkemenin daha önce verdiği beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Mahkeme Başkanı Mehmet Hamzaçebi daha önce verilen beraat kararının Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu hatırlattı. Mahkemenin bir önceki duruşmada verdiği kararda direnme kararı aldığın da söyleyen Hamzaçebi, direnme kararından vazgeçtiklerini açıkladı.

Bu karar avukatların yoğun itirazına neden oldu. Sanık avukatlarından Bahri Bayram Belen, mahkemenin hakkı olmadığı halde böyle bir karar vermesinin hukuksuzluk olduğunu, usul hatası yapıldığını söyledi. Belen mahkemenin Yargıtayca bozulma kararlarında ya üst mahkemenin istediği düzeltmeleri yapabileceğini ya da kararında direnebileceğini söyledi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı direnme kararının usulsüz olduğunu belirtti. Karar gerekçesinde Yargıtay'ın kararına uyulduğu ifadesi kullanıldı.

Bunun üzerine mahkeme savcıdan yeniden mütalaa istedi. Karar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Savcı Nuri Ahmet Saraç, "Yeni bir durum oluştu. Buna ben de şok oldum" diyerek eski mütalaasını yineledi ve Selek ile Özktürk için ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.

Ardından sanık avukatları kararın beklenmedik olmasını öne sürerek hazırlık yapmaları için mahkemeden süre talep etti. Mahkeme bu talebi görüşmek üzere oturuma ara verdi. Arda sonrası duruşmanın hangi tarihe erteleneceği açıklanacak.

Böylece Selek ve Öztürk daha önce üç kez beraat ettkleri davada yeninden yargılanmaya başlanacak.

Duruşmaya 13 Aralık  günü 14.00'te devam edilecek. (MS/HK)

http://www.bianet.org/bianet/hukuk/142289-mahkeme-kendi-kararini-temyiz-etti

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process