Pınar Selek
Beşikçi’den Pınar Selek vurgusu
18.9.2012

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün dördüncüsü, 15 Eylül Cumartesi akşamı, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törenle verildi. Ödülü Türkiye’den İsmail Beşikçi, Rusya’dan Uluslararası “Memorial” Topluluğu adına Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov aldı.

Ayrımcılık ve şiddetten arınmış, özgür, adil ve temiz bir dünya için çalışan, risk alan, ezber bozan kişilere verilen ödülün bu yılki sahipleri yaptıkları konuşmalarda ifade özgürlüğünün devletler tarafından hakikatin bilinmesini engelleme açısından ne bedellerle sınırlandırıldığına dikkat çekti.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov, topluluğun kurulduğu 1990’lardan beri tarihle yüzleşme konusunda çalıştığını ifade ederken "Tarihimiz, devletin tarihi değil insanların tarihidir ve genellikle insan haklarının ihlali tarihidir. Bu yüzden, tarih üzerine çalıştığımız zaman insan haklarını öğreniyoruz” dedi. 

Kürt sorununun toplumsal ve siyasi çözümü için yıllardır araştırmalar yapan , yaşamının uzunca bir bölümünü cezaevinde geçiren Beşikçi, Yakındoğu’daki halkların yaşadıkları sorunların “devlet yöneticilerinin “özür”leri değil, tarihsel ve toplumsal araştırmalarla çözülebileceğini belirterek  İfade özgürlüğünün çağdaş bir devlet olmanın temel özelliği olduğunun altını çizdi. Toplum bilimindeki baskıların çok olduğuna ve halen sürdüğüne dikkat çeken Beşikçi, "Behice Boran, Oya Baydar, Pınar Selek, Müge Tuzcuoğlu  bu baskıyı yaşayanlardan. Mart 2012'den beri tutuklu bulunan Müge Tuzcuoğlu köyleri yakılıp yıkılan ailelerin çocuklarıyla ilgileniyordu. Onun gibiler devletin hükümetin istemediği konularla ilgilendi. Gerçeklerin araştırılmasına engel olmak, yaşananlar hakkında bilincin oluşmasına engel olmak için baskı altındalar" dedi.

 

 

 

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process