Pınar Selek
İnsan Kaç Kez Öldürülür?
Hrant Dink’i bile bile, göz göre göre ölüme yolladık.

Türkçe bilen, okuma yazması olan, okuduğunu anlayabilen hiç kimse, onun yazdığı o yazıda “Türklüğe hakaret” olduğunu göremezdi. Ama bizim hukuk sistemimiz gördü ve onu 301’den “Türklüğe hakaretten” mahkûm etti. Yargıtay da kararı onadı.

Yeryüzünün belki de en insansever, en barışçı, farklılıkları, çelişkileri bir araya getirip yaşam boyu uyum peşinde koşan, şiddete her an karşı durmuş, bu topraklara, bu ülkeye birçoğumuzdan daha çok bağlı o güzel, o akıllı insanı ırkçılıkla damgaladık…

Onu öldürüp, katillerini ve cinayeti azmettirenleri koruduk. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye mahkûm oldu. Buna karşın biz, katilleri azmettirenleri korumayı sürdürdük, sürdürüyoruz. Sürdürdükçe de Hrant’ı yeniden ve yeniden öldürüyoruz…

***

Önceki akşam Pınar Selek’in ve gazetemizin avukatı Akın Atalay ve Derya Sazak’la birlikte CNN’de Şirin Payzın’ın sorularını yanıtlıyorduk. 13 yıldır yaşanan hukuksuzluğa, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin akıl almaz uygulamalarına yeniden yeniden tanıklık ediyorduk. Ve hepimiz “Hrant Dink davası” ve “Pınar Selek davası” arasında gidip geliyorduk.

Neden mi? Nedenini Pınar Selek taaa 2006’daki bir savunmasında belirtmişti:

“…Tam da senin karşı durduğun, mücadele ettiğin bir tutum sana mal edilir. Örneğin bir rahibeysen, fahişelik yapmakla suçlanırsın. Hayatını İslami değerlerin canlı tutulmasına adamış bir insansan, boynuna, içki ya da uyuşturucu tüccarı yaftası asılır. Ya da bir antimilitarist olarak bombacılıkla suçlanırsın.”

Tanıdığım en şiddet karşıtı insan, en barışçı, en yapıcı, değil insanı, karıncayı incitemeyen insan, dışlanan, mağdur olan, her ama her kesime el uzatan insan, bombayla sivilleri katletmekle suçlanıyordu. Defalarca beraat ettiği, aleyhte elle tutulan tek delil olmamasına karşın, “patlama bombadan değil” diyen bilirkişi raporlarına rağmen, işkenceyle alınmış bir ifade nedeniyle 13 yıldır kâbus sürüyor.

Pınar Selek 13 yıldır yeniden ve yeniden öldürülüyor…

***

Üç gün önce Pınar Selek için “Hâlâ Tanığız Platformu”nun basın toplantısındaydık.

Orada konuşmaları dinlerken neden Pınar’ın “kurban” seçildiğini düşünüyordum. Neden mi, çünkü o sıradan bir sosyolog değildi. İpucu yine onun sözlerindeydi:

Özgür, ahlaklı, mutlu bir yaşam nasıl mümkün olabilir sorusu, çocukluğumdan beri beni meşgul ediyordu. Bu sorulara yanıt bulmak, toplumu, kendimi anlamak ve özgürlük alanımı genişletmek için sosyoloji okudum… Doktorlar gibi, sosyologların da toplumsal yaralara el sürme kabiliyetinde olması gerektiğine inanıyordum.”

İşte kimi “toplumsal yaralarımız” var ki, bunlara dokunmaya kalkıştığınız an, çarklar dönüyor ve o kara güç sizi tekrar tekrar öldürüyor!

Hrant Dink ve Pınar Selek, onlar birer simge olarak seçildi…

Bir de şu var: Eğer kamuoyunun bunca tanıdığı, kendi alanlarında bunca bilinen, sevilen, saygın, başarılı (ünlü demek için) insanların başına bunlar gelebiliyorsa, gerisini siz düşünün artık!

Bundan âlâ gözdağı mı olur!

***

9 Şubat’ta yeniden yargı önünde olacak Pınar Selek. Bu bilim kadınına inananlar orada olacağız.

Hayır, sadece bir simge isim olduğu için ya da bu kâbus bitsin diye değil… Artık utanç içinde yaşamak istemediğim için, özgür bir Türkiye, adil bir Türkiye umudunu hâlâ içimde canlı tuttuğum için orada olacağım.

(Davayla ilgili tüm ayrıntıları internette pinarselek.com adresinden görebilir, destekleri sürdürebilirsiniz. )

Pınar için yaptığımız toplantıda Vedat Türkali’yi dinlerken gözyaşlarımı tutamıyordum. Bir ara Eluard’ın “Gece hiçbir zaman tam karanlık değildir” ve Tevfik Fikret’ten ilhamla “Her gecenin mutlak bir gündüzü vardır” diyen Vedat Türkali, “İşte biz bu gündüzün peşindeyiz. O günleri ben…” (Tam o anda sandım ki “ben göremeyeceğim ama…” diyecek… Ama yanılmışım!) Sözünü şöyle sürdürdü:

“… O günleri ben de göreceğim, siz de göreceksiniz! Onun için mücadeleye devam…”

İşte toplumsal mücadeleye adanmış bir yaşamın, 92 yaşındaki inancı ve özlemi: Adil, özgür ve aydınlık bir Türkiye.

***

Hayır, Kars’taki “İnsanlık Anıtı” yıkılmayacak! Yıkılması hukuken, madden imkânsız! Mücadeleye devam! http://www.insanlikaniti.com/Destek.aspx adresine girip imza verin!

Cumhuriyet-6 Şubat 2011

Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Pınar Selek
Mahkeme Süreci Court Process